1 of 2 van die dure dingen?

1 of 2 van die dure dingen, zei een collega tegen mij toen ik hem zijn advies vroeg over welke scheepsdiesel er in de Almarine 1700 zou moeten. Na de Boot Holland (zie vorig bericht) had ik informatie gekregen van diverse motorleveranciers en me vervolgens weer op het internet gestort om nog meer gegevens en meningen te achterhalen.

Die collega, die al jaren in de watersport zit en zelf ook al meer als 10 jaar op een boot woont, onderstreepte deels de gangbare mening op het internet dat de hedendaagse scheepsdiesel zo betrouwbaar zijn, dat je vanwege het betrouwbaarheidsargument niet voor 2 motoren hoeft te kiezen. Bijna alle problemen bij scheepsmotoren komen voor in het brandstofsysteem of de koeling van de motor, door vervuilde diesel, verstopte brandstoffilters, verstopte koelslangen, etc.

Een goed artikel over 1 versus 2 scheepsmotoren op: PassageMaker.com (engels).

In plaats van in een 2de motor te investeren is het veel beter om te investeren in dubbele (getrapte)Filter  brandstoffilters en een dubbele aanvoer van koelwater. Een waarschuwingssysteem installeren voor het geval er geen koelwater meer stroomt en omschakelen tussen de 2 watertoevoeren hoort bij deze oplossingen. Een dagtank voor de brandstof die gevuld wordt via extra filters is een goed advies. Ook een uitgebreid systeem voor het filteren van de brandstof en de brandstof in optimale conditie houden is een absolute must. Een paar bekende brandstof/waterscheidings/filter leveranciers zijn:
Griffin
Racor
Mann+Hummel

Watercooling_systemEen oplossing om problemen met het koelwater te voorkomen is om (gesloten) kielkoeling te gebruiken. Met kielkoeling lopen er een aantal buizen langs de kiel en het koelwater voor de motor stroomt hier doorheen. Via de warmtewisseling met het buitenwater wordt het koelwater gekoeld en heb je een gesloten systeem, geen kans op verstoppingen in het koelsysteem. Het nadeel hiervan is weer dat de uitlaat veel heter wordt en ook meer lawaai maakt. Gebruik je geen kielkoeling, dan wordt het belangrijk om het (open) koelsysteem maximaal te onderhouden.

Een uitstekende suggestie is ook om later een overbrenging aan te brengen tussen de generator en de schroefas via een hydraulische koppeling of rechtreeks van de PTO van de generator naar de schroefas, dit om een ‘noodvoorziening’ te hebben als een soort ‘thuiskomertje’. De voordelen van een enkele zeer betrouwbare motor wegen op tegen de hogere uitgaven voor 2 motoren, 2 schroefassen, 2 schroeven, onderhoud, reservedelen en de hogere brandstofkosten.

Het wordt er dus 1! Nu nog welke: VW, Vetus, Iveco of John Deere?

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: