Sanitair concept motorjacht Xanthiona verder aangepast

Reacties op het weblog zijn leuk, het bevestigd weer eens dat het toch wordt gelezen. Hennie reageerde op mijn 1e ontwerp van het sanitair concept: Water en sanitair. Maar dat concept werd het dus niet want later veranderde ik van gedachten: Aangepast sanitair. En om nu toch ook de laatste stand van zaken bekend te stellen omtrent de waterhuishouding aan boord van de Xanthiona, zie je hieronder mijn inmiddels nogmaals veranderde gedachtes/ontwerp. Het ontwerp is mede veranderd doordat ik de indeling benedendeks heb gewijzigd, master bedroom is nu achter, gasten slapen voor. Het concept van een grijs water tank heb ik er uit gehaald. Ik dump toch maar het grijs water overboord. Ik zal wel proberen zo milieuvriendelijk mogelijke wasmiddelen te gebruiken. Het scheelt me een tank en het vereenvoudigt de totale installatie.  De zwart water tank heeft inmiddels een plekje voorin gekregen.

 

Sanitair concept verder aangepast

Ondertussen ben ik ook gecharmeerd van het idee van standpijpen. Er worden er 2 aangebracht in de machinekamer, 1 bakboordzijde en 1 stuurboordzijde (links en rechts van de motor) van 110 mm doorsnee en 8 mm dik. Op deze standpijp worden alle afvoeren en aanvoeren van water aangebracht. Er zijn dus geen verdere doorvoeren in het schip. De ene is voor aanvoer, waar de koeling van de motor, koeling van generator en evt. de watermaker op wordt aangesloten. Eventueel kan hier ook nog een aanvoer bij voor een dekwaspomp. De 2e is dus de afvoer voor het grijze water (keuken, douche, etc.), het zwarte water (wanneer het mag en als het niet op de wal kan worden afgepompt) en bijvoorbeeld bilgewater. Zie de vernieuwde tekening hier naast.

Op de 2e tekening zie je de loop van de leidingen/pijpen en de positie van standpijpen, afvoerpomp, watermaker en boiler. In de keuken komt onder het aanrecht een kleine 10 ltr boiler voor dagelijks gebruik. In de motorruimte komen een kleine ca. 20 ltr boiler, genoeg om te douchen met z’n 2’n en een 60 ltr erbij voor als we gasten hebben. Varen we, dan wordt de volledige 80 ltr opgewarmd door het koelwater van de motor en kunnen we dit verwarmd water o.a. gebruiken voor de was of de vaatwas met een zgn. hotfill (schreef ik al eerder over).

De tanks en waterleidingen

 

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: