Sanitair voor motorjacht Xanthiona verder vereenvoudigd

Gek genoeg heb ik het concept van de inrichting van het sanitair al eens een aantal keren aangepast. Nu ga ik het nog verder vereenvoudigen. Mede op advies van mijn motorboot varende collega gooi ik de 2 boilers die ik in eerste instantie in het koelcircuit van de motor wou opnemen, er uit. Met het idee de installatie te vereenvoudigen heb ik gekozen voor de ROCA 20 GTIF CV/combi die dus ook heet water bereid. Dat scheelt dus die 2 boilers in de installatie, maar het grootste voordeel is vooral dat je geen zwakke schakel aanbrengt in het koelcircuit van de motor. Met slechts 1 motor aan boord, is absolute betrouwbaarheid wel een vereiste. Door niet te rommelen met het koelcircuit van de motor verklein je de kans op storingen en mankementen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel zei een bekende voetballer eens. Dat is in dit geval ook zo. Heb je een probleem met de CV, dan is er ook kans dat je geen warm water meer hebt. Moet de CV er uit voor reparatie, dan is het zeker dat je even zonder warm water zit. Voor de rest is het sanitaire idee nog hetzelfde: 1 standpijp voor afvoer van grijs en zwart water en de bilge, 1 standpijp voor aanvoer van water voor de motor, generator en watermaker. Alleen nog een kleine 10 ltr boiler in de keuken, voor de rest dus CV met combi voor heet water. Hiermee is overigens ook het idee van de ‘hotfill’ voor de wasmachine overboord, dat was gebaseerd op het gebruik van door de motorkoeling opgewarmde boilerwater. Geen boiler, geen hotfill.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: