Aanpassing brandstofreinigingssysteem motorjacht Xanthiona

Jaren geleden heb ik een brandstofreinigingssysteem geinstalleerd op ons motorjacht Xanthiona. Geen compact Amerikaans ‘fuel polishing system’, maar een uit onderdelen samengesteld systeem dat onafhankelijk van het brandstofsysteem voor de motor, de brandstof schoon maakt. Ik schreef er al over in dit artikel: Altijd schone diesel.

We kennen allemaal de spookverhalen van de microorganismen die ontstaan op het scheidingsvlak van diesel en water, die funest kunnen zijn voor de motor. Reden dus om te zorgen dat er nooit water in de diesel kan ontstaan. Dat begint met losstaande tanks, die geen onderdeel zijn van de romp van het jacht. Dit voorkomt condensvorming aan de binnenzijde van de tanks. Bovendien zijn de tanks volledig geisoleerd aan de buitenkant. Door altijd te tanken bij een tank- of bunkerstation met veel omzet, tank je ‘verse’ diesel met zo weinig mogelijk kans op verontreiniging. Het brandstofreiniggingssysteem is dan een aanvullend middel om te zorgen dat je altijd beschikt over schone diesel. Regelmatig pomp ik de diesel in de tanks rond via het reinigingssysteem en de centrifugale werking van het filter haalt het eventuele water er uit. De ‘knock-down’ magneet dood eventuele micro-organismen. Het functioneert al jaren naar tevredenheid.

Het oude brandstofreinigingssysteem

Om de kosten van de brandstof te drukken haal ik af en toe met jerrycans diesel bij een goed merk tankstation aan land (er zit er een vlak bij de haven). Ik heb slechte ervaring met brandstof van de goedkope merken. Ze zijn niet voor niks goedkoop, er moet ergens op worden bespaard en immers ‘you get what you pay for’. Ik koppel dan een slang van de pomp van het brandstofreinigingssysteem los en vervang deze door een lange slang, waarna ik dan de diesel van de jerrycans overhevel naar de tanks voor de motor. Ook gebruik ik de pomp om diesel van de tanks voor de motor over te hevelen naar de tanks voor de kachel. Deze tanks zijn gescheiden en niet gekoppeld. Jaren geleden was het toegestaan om je boot te verwarmen met gasolie (rode diesel), maar sinds 2013 ziet de Nederlandse overheid kans om de watersporters nog verder uit te melken door dit laatste kleine voordeel te verbieden. Ook in dit geval moet ik een slang van de pomp verwijderen en vervangen door een lange slang.

Het iedere keer verwijderen van de slangen van de pomp van het brandstofreinigingssysteem en vervangen door de lange slang, begon me tegen te staan en er moest dus een andere oplossing worden gevonden. De oplossing bestaat uit twee 3-wegkranen en een T-stuk. Door de kranen in de juiste stand te zetten, kan ik respectievelijk reinigen, jerrycans leeg pompen en brandstof overhevelen naar de tanks voor de kachel.

Brandstof reinigen
Diesel van jerrycans naar tanks voor de motor
Diesel overhevelen naar de tanks voor de kachel
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: