Welke wordt het ? – 2: Altena 49 Express

Welke wordt het? vervolg.

We hebben nu een aantal motorjachten bekeken en komen al redelijk dicht in de buurt van allemaal zaken die we NIET willen. het wordt geen kotter, geen trawler en ook zeker geen klassieker of ex-beroepsvaartuig. Het lijkt er verder op dat de jachten zwaar overprijsd zijn, althans een flink aantal. Ik ben ook niet echt gek op iets met een vliegende brug (ja rare term: flying bridge: je staat pontificaal boven op het dak te sturen).

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de volgende types in beschouwing wil nemen:
-15 mtr met lage doorvaarthoogte en cabrio kap
-15 mtr met vast stuurhuis
-zelf iets laten bouwen van ca. 15 mtr in bovengenoemde varianten

Tijdens de zomervakantie nog raakte ik geinteresseerd in een Altena 49 Express met vast stuurhuis, die voor een niet te grote prijs in Emden in Duitsland werd aangeboden. Ik heb nog even overwogen om er heen te varen, maar het was iets sneller om mijn vriend Kees te vragen een dag met mij op en neer te rijden naar Emden.

Samen hebben we het schip bekeken en dat viel zwaar tegen. Het schip was ooit gebouwd (1989) en sinds die tijd niet meer echt onderhouden en verbeterd. Gek genoeg had het een sauna aan boord, want het was gebouwd voor een Zweed. Ook de indeling was bijzonder met kleine doorgangen en kamertjes. De betimmering was zelf gedaan en erg eenvoudig, m.a.w. alles eruit, opnieuw beginnen en een flinke pens werk om er nog iets van te maken. Werk ben ik niet bang van en dat kan de prijs drukken. Ik kan best er een paar jaar voor uit trekken om een schip op te knappen, maar in dit geval viel de techniek ook tegen.

Er stonden 2 zware motoren in (376 PK elk, schip was gebouwd voor op zee) en het verbruik was minstens 30 ltr diesel per uur. Als je dus later langere afstanden wilt gaan varen, kost dat een vermogen. Geen goeie keus. Het schip had wel wat van afstand en aan de buitenkant, maar het geheel viel tegen en voor 80.000 euro eigenlijk te duur voor wat het bood.

Wordt vervolgd.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: