Energiezuinig?

Als je de hele dag op een boot moet letten op je energieverbruik is dat uiteindelijk niet leuk meer. Je zit op je boot om te genieten en te relaxen en niet om te stressen als je weer een (electrisch) apparaat aan zet. Je kunt daarom beter vanaf het begin bij het ontwerp van de electrische installatie dit zo inrichten dat er genoeg stroom is en als je kiest voor energiezuinige apparaten en concepten, ga je een energie-zorgeloze boot-tijd tegemoet.

Mooi neergezet zo aan het begin van het nieuwe jaar. Hoe kwam ik hier op? In een eerder ontwerp van het sanitaire gedeelte bedacht ik dat je waarschijnlijk veel stroom kunt besparen als je de vaatwasser en de wasmachine voorziet van reeds verwarmd water. Immers verwarmen van het water door de machines zelf vreet stroom en als je een boiler door het koelwater van de motor laat opwarmen, heb je min-of-meer gratis warm water.

Met een thermostatische kraan dacht ik dit even op te lossen (dat leek de eenvoudigste oplossing), maar inmiddels begrijp ik dat dat voor een vaatwasser wel kan, maar voor een

Hot fill om energie te besparen

wasmachine niet. Die heeft echt nog koud water nodig voor het spoelen en bepaalde programma’s. Gelukkig biedt het internet overal eenoplossing voor en na enige speurwerk kwam ik terecht bij de term ‘hot fill’. Er zijn wasmachines met een ‘hot fill’ aansluiting, maar die zijn duur. Handiger is een ‘voorschakelapparaat’ te gebruiken als ‘hot fill’. De MS 1002 is zo’n apparaat en kost ca. 225 euro. Op het apparaat sluit je warm en koud water aan en je programmeert het een beetje en je wast veel energiezuiniger.

Voor een beschrijving van het systeem kun je deze PDF bekijken: hotfill_beschrijving.

Al zoekend op het internet naar een energiezuinige vaatwasser, zit ik op een gegeven moment met de volgende vragen: hoeveel stroomverbruik? hoeveel water? moet ie stil zijn? hoeveel moet er eigenlijk in? Een leuk en compact modelletje is bijvoorbeeld deze van Siemens:

Compacte afwasser

Groot genoeg voor 2 personen: 6 couverts, bij het eco-programma is het verbruik 7 ltr en 0.63 kWh. 1 van de programma’s draait op 40 graden. Dit is belangrijk omdat in mijn sanitair concept de afvoer van het grijze water door het apparaat van Vetus slechts bestand is tot 40 graden. En ik heb geen zin om het water uit de vaatwasser terug te vinden op de bodem van het schip. Vandaar dit gezoek naar een vaatwasser met een speciaal programma voor 40 graden. Dit apparaat lijkt ook nog zuinig, maar geeft wel weer wat herrie: 52 dB. Stille apparaten zitten rond de 40-45 dB.

  1. #1 door kees Hoevenaars op 15 januari 2010 - 10:02

    Hee Jurjen,
    Wat vaatwasser betreft en over energie zuinig gesproken, vooral het ‘vet’ probleem in de afvoer gaat parten spelen als je wast op 40 graden.
    Riool verstopping komt vaak door de vaatwasser die op te lage temp. staat. Een Vaatwas monterur van Siemens had gezegd dat je eigenlijk het beste op 60/70 graden kunt wassen omdat dan de vetten zo lang mogelijk opgelost blijven tot in de Hoofdpijp/tank.
    De vaatwasser kan je zonder problemen wel als hotfill aansluiten omdat alle programma’s met warm/heet water werken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: