Environmental Control System (ECS)

Wat is een ECS: een Environmental Control System. Of met andere woorden een combinatie van een kachel en een airconditioner die je omgevingstemperatuur automatisch regelen. Voor op een schip? Ja, voor op een schip. Steeds vaker zie je dat op de wat grotere jachten er ook een airco wordt ingebouwd en als je die slim combineert met de kachel heb je een ECS.

Had ik al genoemd dat ik radiatoren en convectoren voor een schip ondingen vind? Lelijk, sta in de weg, en onhandig. Hoe kom je dan aan een systeem dat en kan verwarmen en kan koelen zodanig dat jij je prettig voelt op het schip? Mijns inziens met vloerverwarming en daar wil ik mij op gaan orienteren.

Ik keek o.a. op de site van Yacht Floor Heating en zie het wel zitten. 22 mm dikke vloerplaten en daar buizen infrezen en dan een multigroep verdeler waarmee de afzonderlijke ruimtes separaat zijn te verwarmen en in de zomer te koelen als je er een airco aanknoopt.

Verdeler voor een vloerverwarming

Vele meters leiding ingefreesd

 

 

 

 

 

Wat het kost? Geen idee, zal wel duur zijn. Misschien kan ik door de nodige zelfwerkzaamheid wel ergens op besparen. Ik begrijp dat YFH met 2 man de klus in 2 dagen klaren. Dus ik kan dat alleen dan in enkele weken? Het moet mogelijk zijn de buis ergens los te kopen en zelf een verdeler te zoeken. Ik denk aan 7 groepen: 2 x in de woonkamer, 1 x keuken, 1 x gastenkamer, 1 x werkkamer, 1 x hal/garderobe, 1 x master bedroom. Verdelers zat: bij www.therminon.nl. Voor een indruk van de mogelijke kosten, kijk op: www.123vloerverwarming.nl

 1. #1 door Alex op 3 juli 2014 - 21:37

  hallo, weet je nog welke epoxy / polyester hars je gebruikt heb in de sleuven van de vloerverwarming, want een normale hars schijnt weer zacht te worden als de slangen warm woorden.

  mvg. Alex

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 3 juli 2014 - 22:52

   Hallo Alex,

   Uiteindelijk heb ik besloten om geen vloerverwarming te installeren. Dus ik kan helaas geen antwoord geven op je vraag. Wel weet ik dat er tegenwoordig op veel jachten een vloerverwarming wordt geinstalleerd, waarbij dezelfde methode met sleuven en hars wordt gebruikt. Ik kan me niet voorstellen dat men dan een hars gebruikt die weer zacht wordt. Het lijkt me dat je dit toch het beste aan een bedrijf kunt vragen die dit soort vloerverwarmingen installeren.
   gr. Jurjen

 1. Concept voor centrale verwarming motorjacht Xanthiona « Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: