Concept voor centrale verwarming motorjacht Xanthiona

Voor de reis naar Duitsland van ons motorjacht Xanthiona, wil ik eigenlijk eerst de centrale verwarming nog voor een groot deel aangesloten hebben. Als voorlopige oplossing heb ik een flink aantal radiatoren gekocht die ik kan aansluiten, maar ik had nog geen goed idee hoe het allemaal moest. Na wat advies van mijn motorbootvarende collega Marc en mijn technische vriend Kees, heb ik nu al weer heel wat geleerd over CVs, buizen, verdelers, thermostaten, radiatoren, koppelingen, druk verdelen en gelijkmatig verwarmen. Op het onderstaande schema zie je hoe ik het denk uiteindelijk aan te sluiten, met 2 verdelers van 6 groepen voor totaal 12 mogelijke radiatoren of convectoren. Voorlopig sluit ik er maar 5 aan, maar met de 2 verdelers van 6 groepen ben ik voor de toekomst erg flexibel.

Roca Gavina 20 GTI_F

De basis voor het verwarmingssysteem is de Roca Gavina 20 GTI-F met een vermogen van 23,2 kW en die ook maximaal 11 ltr per minuut aan heet water levert. Volgens wat berekeningen zou ik ongeveer 10 kW nodig hebben, die Roca moet het dus ruim aan kunnen.  Eerder wilde ik vloerverwarming, dat is deels duur, maar als je het goed wilt doen, nemen de vloerplaten met buizen toch ca. 4-5 cm in beslag, waarmee mijn hoogte in de boot wat aan de krappe kant wordt. Ik heb al meubels besteld die 1.96 hoog zijn, met een hoogte van ca. 2.05 blijft er dan nog minder over. Voorlopig maar even met radiatoren, die ik later voor een deel ga vervangen door een aantal mooie designconvectoren van bijvoorbeeld Jaga.

 1. #1 door Jan van Oorsouw op 27 januari 2012 - 12:50

  voor wat betreft de vloerverwarming kunt u eens kijken op http://www.warmteservice.nl Hier wordt alles los verkocht ook via internet.

  veel succes met de verdere bouw van uw prachtige schip.

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 27 januari 2012 - 17:32

   Geachte heer van Oorsouw,
   bedankt voor uw reaktie. De website van http://www.warmteservice.nl ken ik, daar alle onderdelen voor de CV die nu is geinstalleerd(behalve de ketel) ook door Warmteservice zijn geleverd. Toevallig kreeg ik vandaag ook nog weer de de vraag over wel of geen vloerverwarming. Lange tijd wilde ik dit wel, maar uiteindelijk heb ik hier niet voor gekozen. Grootste reden om het niet te doen is dat ik nu 2.05 mtr hoogte heb, dit is zonder vloeren en plafond. Daar zal nog ca. 5 cm af gaan na monteren van de vloer en het plafond. Zou ik hier nog een vloerverwarming in willen dan verlies je nog ca. 3-5 cm extra en wordt het dus allemaal erg laag binnen in. Tevens is het zelf installeren van een vloerverwarmingssysteem complexer dan een traditionele CV met radiatoren of convectoren.
   gr.
   Jurjen Hoekstra

 1. CV op motorjacht Xanthiona geinstalleerd « Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: