Bezoek aan Boot Holland/Welke scheepsdiesel 2?

Het bezoek vorige week vrijdag aan Boot Holland in Leeuwarden was kort, ik heb geen boot gezien (niet op een boot geweest en geen binnenkant bekeken). Doel van het bezoek was om in ieder geval een aantal motor leveranciers te spreken en een leverancier van electronische besturing (Hydronautica )

Afstandsbediening van Hydronautica

Achtereenvolgens heb ik gesproken met een Yanmar, Iveco, John Deere en Caterpillar dealer. Tijdens de Hiswa vorig jaar had ik al eens met Steyr en Volkswagen gesproken. Elke motor heeft zijn voor- en nadelen en worden door de dealers warm aanbevolen. Aan mij om een keuze te maken.

Bij de keuze laat ik me leiden door hoeveelheid PK’s, koppel, zuinigheid, eenvoud of complexiteit van techniek en de prijs. De trouwe lezer heeft al gemerkt dat ik een voorkeur heb voor de Volkswagen V8 van 275 PK. Deze motor staat bol van techniek en is tegenstrijdig met de adviezen van vele experts die gaan voor een eenvoudige motor waar je eventueel zelf aan kunt sleutelen. Met name het argument een beschikbaar uitgebreid dealernetwerk in de regio waar ik wil gaan varen (Middellandse Zee) begint zwaar mee te wegen.

Een 2de door menig expert gebruikt argument is de voorkeur voor 2 lichtere motoren. Zeker als je op zee bent en er valt 1 uit, dan heb je nog een 2de die je thuis kan brengen. 100 punten, ik ben bijna overtuigd. Maar als je een zodanig betrouwbare motor hebt, die niet uitvalt, dan zit je ook niet met 2 assen, 2 schroeven, extra ruimte, hoger brandstofverbruik (?), etc.

Ik zit nog te wachten op wat informatie van een aantal motorleveranciers, maar het lijkt erop dat het argument prijs wat wegvalt. Aanvankelijk dacht ik dat de Volkswagen erg duur is, maar ik geloof dat er zeker 2 merken zijn die boven de prijs van de VW uitkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ik puur naar de lengte van de Almarine 1700 kijk, dan zou de rompsnelheid ca. 17.2 km/uur of 9.2 knopen/uur zijn (formule: rompsnelheid = 4.54 x √ lengte water lijn in km/u, dus 4.54 x √ 14.41 = 17.2 km/u). Met gebruik van nog een andere formule en het maximale gewicht (38 ton) van het jacht, kom ik uit op een motor met 178 PK vermogen. De beoogde VW van 275 PK voldoet dus ruim. De specificaties van de VW350-8 275 PK. Als voorbeeld ook nog de specificaties van een 6081AFM75_D_S0_R0 met verschillende ratings en een vermogen van 235 PK tot 375 PK. Met de rating M1 levert deze motor maximaal 235 PK bij 2100 toeren en met rating M4 375 PK bij 2400 toeren.

De keuze is niet makkelijk. Help. Die heb ik ingeroepen bij de ontwerper van de Almarine 1700, Hans Alma van Bonito Boats. Hij adviseert 2 motoren met een medium duty rating van elk ca. 130 PK, bijvoorbeeld de Iveco 150 pk N67150. Hij is tevens voorstander voor het Midellandse zeegebied van eenvoudige motoren, die zeker door velen kunnen worden geserviced.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: