Onverwachte regelgeving

Veel tijd gaat er zitten in allerlei voorbereidingen voor de aanstaande bouw van de Almarine 1700. Zo was ik een ontwerp aan het maken voor het 24 V en 230 V systeem en stuitte op de ISO standaarden ISO 10133 (12/24 V) en  ISO 13297 (230 V) . Daar heb ik toch weer aardig van geleerd en mijn schema’s aangepast.

Minder vrolijk werd ik een week later toen ik er achter kwam dat er een complete Europese regelgeving is voor de bouw van zogenaamde ‘small craft’ (kleiner dan 24 meter), de Recreational Craft Directive (RCD) 1994. Een hele set aan directives is beschikbaar, gelukkig hoef je als je een jacht bouwt voor ‘personal use’ niet te voldoen aan deze regelgeving als je het jacht binnen 5 jaar niet verkoopt. Maar het lijkt me slimmer om dus wel volgens de regels de boel in te richten. Inmiddels is de RCD in 2003 weer aangepast.

De Almarine 1700 voldoet qua constructie sowieso al aan de CE Categorie A voor ‘ocean going vessels’ met wind boven 8 Beaufort en golven hoger dan 4 meter (dan vaar ik dus niet uit). De categorie B spreekt mij meer aan: coast/off shore, waarbij je overigens ook dan nog last kunt hebben van 8 Beaufort wind en golven tot 4 meter en ook dan lijkt het me verstandig om maar in de haven te blijven. Maar het idee van coasthoppen is wel de bedoeling, bij rustig en mooi weer hup naar de volgende havenplaats ergens langs de kust van de Middellandse Zee.

De regels. Er zijn eisen over bescherming om niet van boord te vallen, zicht vanaf hoofd stuurpositie, bedieningshandleiding, stabiliteit, vrijboord, drijfvermogen, constructie, maximale belasting, opbergen van reddingsvlot en dat gaat zo maar verder. Onder deze link kun je een RCD samenvatting downloaden van de vele essentiele eisen waaraan een jacht moet voldoen, met verwijzing naar nog veel meer ISO standaarden.

Een groot deel van de regels zijn overigens ook van toepassing op een casco schip.

Hoe je de regels moet interpreteren vindt je in de Application Guide to the amended RCD feb 2008, die is vastgesteld door een RCD ‘experts group’ in 2008.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: