Alternatieve indeling benedendeks motorjacht Xanthiona

Afgelopen zaterdag kon ik de eerste foto’s nemen van de bouw van ons motorjacht. Ik schreef in het vorig bericht dat de werf Marhen Yachting eerder aan de bouw was begonnen dan oorspronkelijk gedacht. Tijdens het bezoek zaterdag kreeg ik van de werfeigenaar, Martin Pomp, een tip over de mogelijke indeling. Naar zijn mening is er niks mooier dan ’s ochtends opstaan en dan door die grote ramen aan de achterkant over het water het uitzicht bewonderen. De indeling voor woonkamer/keuken wil ik net zo houden als het identieke motorjacht de Halve Maen.

Dit was mijn eerste indeling van benedendeks:

Eerste concept interieur, master bedroom voorin

De tip van Martin Pomp deed mij weer twijfelen aan de indeling beneden. Ik heb voor de 100ste keer de foto’s van de Halve Maen en de Appocata en de ontwerpen weer bestudeerd en ik kom tot de conclusie dat de indeling voorin toch minder ruimtelijk is dan ik dacht. Ik wil graag een zogenaamde ‘master bedroom’ met veel ruimte. Dat krijg je helaas niet als je de ‘master bedroom’ voorin maakt, getuige de foto van een vergelijkbare slaapkamer van de Appocata.

De reden dat deze slaapkamer minder ruimtelijk oogt, is, dat om de ruimte maximaal te benutten, is het bed zo ver mogelijk naar

Weinig ruimte links en rechts van het bed

voren geplaatst, maar dat betekent ook dat het bed omhoog moet. Je ziet op de foto (genomen vanaf het bed) dat de ruimte links (en ook rechts) van het bed wordt beperkt doordat je daar eigenlijk al onder het gangboord zit. Dan is er ca. 1 meter ruimte voor het bed en dan maak je een stap van ca. 30-40 cm naar beneden naar de badkamer links of de kast rechts. Maar daardoor heb je wel het idee dat die ruimte daar beperkt is.

Heroverwegen dus. Opnieuw prakkezeren. Nadenken. Puzzelen. Passen en meten. Ruimtelijk effect is prioriteit, dus het moet anders. 2 uur later heb ik het volgende ontwerp voor de ‘master bedroom’. Achterin het schip.

Groot voordeel: er hoeft geen deel van de achterste wand van de motorruimte te worden verplaatst. Ook de patrijspoorten hoeven niet verder naar voren, scheelt een hoop snij- en laswerk. Ook is er minder loze ruimte doordat er achterin minder gang (naar de badkamer). Een laatste voordeel is dat je nu ook geen last hebt van het ‘geklots’ van het water als je voor anker ligt (was op ons zeiljacht ook zo, sliepen we ook voorin: beetje wind en klots, klots, klots. de hele nacht).

Nu met open badkamer in de achterkajuit (eh, master bedroom). Garderobekasten in de gang: ‘walk-in closet’.

Nu met master bedroom achterin, gasten voorin

  

Zie foto van de ‘master bedroom’  van de Halve Maen. Op de tegenoverliggende zijde is geen open badkamer, maar een buro ruimte gemaakt.

 
 
 
 
 

Master bedroom (achterin) zusterschip met kantoor

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: