MicroCommander voor motorbediening motorjacht Xanthiona

Een tijd geleden heb ik me eens verder verdiept in hoe ik het nou eigenlijk de motorbediening en de besturing van het motorjacht (in aanbouw) Xanthiona wil gaan inrichten. Eerder schreef ik al eens over een combinatie van fly-by-wire besturing en autopilot van het merk Tecnautic (zie bericht Snelle reactie Technautic).

ZF MicroCommander voor de elctronische bediening van de motor

Via diverse sites heb ik gezocht naar vergelijkbare systemen en uiteindelijk heb ik voor de electronische bediening van de motor gekozen voor een MicroCommander 9001 van het merk ZF Mathers (Roberts maritime systems ). Het systeem wordt geleverd door Marinetechnics. Inmiddels is deze besteld in de VS en wordt binnenkort geinstalleerd. Voor het principe van het systeem, zie tekening rechts.

Er zijn diverse andere leveranciers, maar in dit merk heb ik veel vertrouwen, bovendien zijn ze Lloyds goedgekeurd en ze kunnen uitstekend samenwerken met de YachtController of Hydronautica besturing.  

Concept van de electronische bediening

Het ultieme alles in 1 kastje/doosje dat en de motor bedient en kan sturen en de boeg- en hekschroef bedient is er volgens mij niet. Je zult het meer moeten hebben van een combinatie van apparatuur. Bij Tecnautic werd niet helemaal duidelijk hoe je nou die boeg- en hekschroef moest bedienen. Op de laatste Boot Dusseldorf heb ik tevens de actuators van Tecnautic bekeken die je nodig hebt om een digitaal signaal om te zetten naar daadwerkelijk mechanische bediening van de motor en ik vond die actuators niet voldoende solide. Tecnautic heeft ook geen afstandsbediening    Technautic overview  en dat vindt ik wel belangrijk omdat de Xanthiona toch grotendeels door mezelf wordt bestuurd en aangelegd. Erg handig om bij het aanleggen in het gangboord te staan en met een lichte druk op de knop van de afstandsbediening de boot naar de kant of in een box te manoevreren.

Ook Ultraflex (Ultraflex motorbediening) levert iets vergelijkbaars als de MicroCommander maar hier heb ik geen combinatie gezien met de besturing en de boeg- en hekschroef. Ook zijn ze redelijk prijzig. Glendinning is ook een goed en betrouwbaar merk met solide apparatuur voor de motorbediening (Glendinning motorbediening).

Bij de MicroCommander werd aangegeven dat deze met name ook wordt gebruikt door YachtController en ook Hydronautica geeft dit aan. YachtController (YachtController.nl ) is een bekend (italiaans) systeem van de draadloze afstandsbediening van jachten. Je moet dit apparaat wel combineren met zo’n electronische motorbediening en ook koppelen aan je boeg- en hekschroef. Je kunt dan vanaf elke plek op je boot de boot volledig besturen om bijvoorbeeld een krappe box in te varen. Uit veiligheid kun je er niet het gas mee bedienen, je kunt dus alleen stationair vooruit of achteruit. Sturen doe je niet met het roer maar de YachtController bedient de boeg- en hekschroef. Wil je helemaal ultiem gaan, dan kun je ook nog je ankerlier er mee op afstand bedienen. YachtController heeft veel lovende recensies en voldoet aan International Standards for marine equipment: BS-EN-ISO-FCC.    

Afstandsbediening van YachtController

Hydronautica (Hydronautica) heeft ook interessante spullen en spreekt me eigenlijk iets meer aan. Het systeem heeft als voordeel dat het ook een pookje heeft (EZY-Dock) zodat de bediening/besturing heel simpel en gevoelsmatig via de joy-stick gebeurt: joy-stick beetje naar rechts en de boot gaat naar rechts. Ook combineert Hydronautica dit met een autopilot (EZY-Pilot) en een blijf-op-je-plaats systeem (EZY-Positioning). Dit laatst kan handig zijn als je in een krappe haven stil ligt en je moet nog wat voorbereidingen doen voordat je kunt aanleggen. Spullen zien er fraai uit.

Wat niet duidelijk wordt van de website van Hydronautica of de autopilot werkt via de boeg- en hekschroef of ook kan werken met een zogenaamde Electrisch Hydraulische Pomp (EHP). In eerste instantie plaats ik zo’n EHP met een slim pookje om voorlopig bij de 2de stuurpositie (in de keuken) te kunnen sturen voor het geval dat het slecht weer is. Een nadeel van de Hydronautica t.o.v. de Yacht Controller is de afwezigheid van bediening van de ankerlier.   

Afstandsbediening van Hydronautica

De hoofdstuurpositie van de Xanthiona is op de flyingbridge met een hydraulisch stuurwiel en de electronische MicroCommander motorbediening. Op termijn wordt dan de autopilot, docking systeem, afstandsbediening, etc. aangebracht.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: