Verder digitaliseren van motorjacht Xanthiona

Ons motorjacht, een Almarine 1700, is nog niet klaar, maar ondertussen zit ik over allerlei technische concepten na te denken en vooral veel te lezen op het internet. Recentlijk schreef ik over het digitaal schakelen van de 24 Volts (navigatie) apparatuur: Motorjacht Xanthiona digitaal?. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat het Czone systeem van BEP Marine mij een goed product lijkt, dat via een NMEA2000 bus het mogelijk maakt om op een willekeurige plek op de boot willekeurige apparatuur aan/uit te zetten en bepaalde sensors/instrumenten uit te lezen via bijvoorbeeld een touchscreen.

Helaas is de motor geheel analoog, dus de motor-instrumenten zijn ook ‘ouderwets’ met ronde klokken en wijzers. Natuurlijk is het mogelijk dit te digitaliseren en vandaag kwam ik op het internet een product tegen van www.digitalmarinegauges.com een zogenaamde SeaGauge Pro die dus analoge signalen van de motor omzet naar digitale signalen die via de NMEA2000 bus zijn uit te lezen. Er zullen overigens vast meer vergelijkbare producten zijn.

Het hele concept van de naviagtie-apparatuur is nog niet volledig duidelijk, ik beschreef mijn gedachtes hier over al eens eerder: Een uitgekiende apparatuurconfiguratie, waarbij ik toen beschreef dat ik benedendeks met een PC wilde werken en boven een Simrad plotter wil gebruiken.

Van analoge naar digitale motorsignalen met de SeaGauge Pro

De Simrad NSE plotters kunnen worden gebruikt als bedieningsscherm voor het Czone systeem, als bedieningsconsole voor een Simrad autopilot en kan NMEA data lezen, dus de digitale data van de motor afkomstig van zo’n SeaGauge Pro kan zichtbaar worden gemaakt. Toen meende ik nog dat de NSE een touchscreen scherm is, maar dat is niet zo. Inmiddels heeft Simrad die wel: de Simrad NSS.

 

Al met al lijkt me dat zo een prima oplossing. Het is allemaal nog wat prematuur, want echt varen gaan we pas als het jacht klaar is, maar ik heb zo wel mijn gedachtes op een rijtje en kan eventueel rekening houden met wel of niet trekken van extra kabels. Blijf ik bij een NMEA2000 bussysteem, dan zou er dus slechts 1 kabel met wat zijtakken nodig zijn die vanuit de motorkamer naar de bedieningspositie benedendeks loopt en dan naar de bedieningspositie op de flying bridge.

Verbeterde configuratie apparatuur Xanthiona

  1. Alsnog een PC oplossing voor navigatie motorjacht Xanthiona « Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: