Alsnog een PC oplossing voor navigatie motorjacht Xanthiona

Bestaat er zoiets als de ultieme navigatie hub? Met ultiem bedoelde ik eerder een oplossing (zie digitaliseren motorjacht Xanthiona/) waarmee ik zowel kan navigeren, de 24 V electronica kan aansturen, de stuurautomaat kan bedienen, AIS overlay en radar overlay over de kaart heen leggen en vooral ook de route plannen op basis van de breedte en hoogte eigenschappen van bruggen en sluizen.

Die ultieme oplossing bestond niet concludeerde ik, maar met een Simrad NSS  kaartplotter waarmee je tevens de 24 V electronica kan aansturen, de stuurautomaat kan bedienen en die een AIS overlay heeft, zat ik dicht in de buurt. De keuze voor Simrad werd mede bepaald, omdat ik specifiek broadbandradar aan boord wil en dit nog nauwelijks beschikbaar is om dat op een PC zichtbaar te maken. Grootste nadeel: Simrad is behoorlijk duur. Ca. 3900 euro voor een 12 inch schermpje, overigens in de VS een stuk goedkoper.

Met mijn medecursisten tijdens de 2de Rijnsportpatent cursus (zie Rijnsportpatent/) had ik een aantal uitvoerige discussies over de beste oplossing, de voor- en nadelen. Vooral PC Navigo  werd aanbevolen voor de planning van de routes in verband met mijn uitzonderlijke breedte van 5.47 mtr en behoorlijke hoogte van minstens 4.5 mtr. Vooraf de route plannen is noodzakelijk. Deze planningsfunctie is niet geintegreerd in Simrad, noch in andere bekende merk kaartplotters.

Vorige week ondekte ik dat YachtControl  met haar PC oplossing tegenwwordig ook de 24 V electronica van Czone kan aansturen en dat je er ook een stuurautomaat mee kunt bedienen. Zelfs de Victron omvormer/lader kan er mee worden bediend en uitgelezen. Echt een bijna alles in 1 oplossing. Met een 22 inch scherm aan je PC heb je ook voldoende ruimte om de kaart heen om daar nog de bediening van de stuurautomaat en motorgegevens te presenteren. Bediening van de Czone om digitaal de apparatuur te schakelen kan dan bijvoorbeeld op een apart menu/pagina. Bij navraag bij YachtControl vertelden ze mij dat ze momenteel ook werken aan het integreren van broadbandradar op de PC. Dat is dus allemaal veelbelovend.

Alhoewel ik er nog niet aan toe ben, is de kans nu erg groot dat YachtControl nu wel de ultieme navigatie hub wordt voor de Xanthiona. Wel zal ik uit veiligheidsoverwegingen voor een back-up PC kiezen en waarschijnlijk voor een aparte bediening van de stuurautomaat.

Overigens vind ik dat gedoe met al dat draadloos, WIFI, iPad, tablets, smartphone helemaal niks. Ik wil geen draadloos gedoe, want ik heb geen zin de rest van mijn leven in een magnetron te zitten. Kijk eens op deze website over electrosmog: denieuwedokters.nl

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: