Meer regelgeving: even schrikken

Het internet is een enorme bron aan informatie, ook op het gebied van diverse regelgeving. Zo zit ik op een avond weer eens te surfen en stuit op de Europese richtlijn Binnenvaart. Deze is nationaal doorvertaald naar de Binnenvaartwet. De desbetreffende site heeft diverse verwijzingen naar deze wet, dan blijkt er ook nog een Binnenvaartbesluit en een Binnenvaartregeling te zijn. De site beweert dat de Europese richtlijn van toepassing is op Pleziervaartuigen.

Ik lees e.e.a. door en er staan toch weer best wel wat technische eisen in deze richtlijn waar ons motorjacht Xanthiona dan ook aan zou moeten voldoen. Zo moet er een Certificaat van Onderzoek komen die door een erkend onderzoeksbureau moet worden uitgevoerd, er moet een waterdicht schot zijn aangebracht, allerlei vaareigenschappen worden genoemd, er zou een aflsluitkraan voor de brandstoftanks aan dek moeten zijn (?) en nog wat meer van dit soort zaken.

Vreemd, ik kon me niet voorstellen dat de Xanthiona en aan de CE-eisen moet voldoen en aan de Europese richtlijn. De dag erop bespreek ik dit met mijn motorbootvarende collega, die hier ook al eens naar had gekeken. Bij nadere bestudering blijkt dat de Europese richtlijn binnenvaart alleen van toespassing is op pleziervaartuigen waarvan de lengte x breedte x diepgang, groter is dan 100 m3. Bij de aanwijzingen staat dat de diepgang wordt gemeten tot aan de bodembeplating en niet inclusief de kiel. Even snel rekenen: 16.00 x 5.47 x 1.0 = 87.5. Phoei, daar kom ik goed weg, net onder de grens van 100 m3. Mijn collega had dezelfde situatie een aantal jaren geleden, zijn schip van 18.5 mtr bleek met de rekenformule er ook net onder te zitten. Voor de Xanthiona betekent het dat dus alleen de CE eisen van toepassing zijn.

Voor de nieuwsgierigen de volledige Europese richtlijn binnenvaart: Europese richtlijn binnenvaart nederlands definitief . Samenvatting van de Technische eisen pleziervaartuigen europese richtlijn (voor boven de 100 M3)

  1. Alsnog Certificaat van Onderzoek (CvO) voor motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: