Moeilijke keus: welk anker voor motorjacht Xanthiona?

Er komt veel kijken bij het (laten) bouwen van een motorjacht. Ogenschijnlijk eenvoudige zaken blijken soms moeilijker te zijn dan je in eerste instantie denkt en hebbben soms weer vervolg consequenties waar je ook weer de voor- en nadelen tegen elkaar moet afwegen. Neem nou eens een anker.

Natuurlijk krijgt de Xanthiona een anker, maar welk type geeft het beste houvast. Daar zijn zeer veel verschillende meningen over en evenzoveel testverslagen met elk een andere winnaar. Natuurlijk is het juiste type anker en het gewicht van het anker sterk afhankelijk van het gewicht van de boot, maar de diverse leveranciers hanteren verschillende tabellen: bij de 1 is 35 kg al genoeg terwijl de ander 60 kg voorschrijft. En de vorm van het anker geeft al decennia lang voldoende voer voor allerlei discussie. Hieronder een paar voorbeelden.

Verschillende ankertypes

Inmiddels heb ik er ook al diverse discussies over gevoerd met mijn motorboot varende collega met zijn jarenlange ervaring. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor het type ‘pool’anker en heeft daar goede steekhoudende argumenten voor. De vele testverslagen geven de voorkeur aan moderne ankers zoals de: Rocna, Manson Supreme, Delta, Kobra en 1 van de laatste die de hemel in wordt geprezen is de Ultra.

Mijn voorkeur gaat uit naar de Rocna, de Manson Supreme  of de Ultra op basis van de testverslagen. Nadeel: allemaal erg duur. Net als ik weer denk: ha, dit is em, dan heeft mijn collega wel weer een argument waarom het pool anker net zo goed is of nog beter en vooral: goedkoper. Hieronder een pool en een Rocna anker.

Pool anker

Rocna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het anker voor zo’n groot motorjacht is zwaar, dus je hebt een ankerlier nodig. Moet die dan hydraulisch of electrisch zijn? Ik heb verder geen hydrauliek aan boord, dus het wordt electrisch. Wat voor trekkracht heeft zo’n ding dan nodig? Overigens zijn er horizontale en verticale ankerlieren, waarbij de stand van de draaiende as bepalend is. Ligt deze as dan spreek je over een horizontale ankerlier, staat deze as rechtop dan praat je over een verticale ankerlier. Deze verticale ankerlieren nemen aan dek meestal minder plaats in. Bij elektrische uitvoeringen is de motor meestal onderdeks geplaatst. Bij horizontale ankerlieren is de motor vaak in het ankerlierhuis geplaatst en is het geheel groter. Hieronder het verschil tussen een verticale (l) en een horizontale (r) ankerlier.

Verticale ankerlier

Horizontale ankerlier

Het meest voel ik voor een verticale ankerlier, omdat deze minder ruimte in neemt op het voordek (het voordek is niet zo groot) en bovendien zit de motor onderdeks, dus ik verwacht wat betere bescherming van de motor en het electrische deel.

Benodigde trekkracht van de ankerlier: een beetje middelen tussen wat de fabrikanten zoal opgeven (1500-2500 W) en wat betaalbaar is. Dan kom ik uit op een Quick Regal van 2000 W (de afgebeelde verticale).

En dan moet ie op een fatsoenlijke manier naar binnen worden gesleurd over zoiets als een boegrol of boegspriet. Hier komt o.a. bij kijken de schuinte van de boeg, de lengte van de stok van het anker, materiaal van de boegrol/spriet, etc. Inmiddels heb ik op diverse schepen al de constructie van de boegrol en/of boegspriet bewonderd en vastgelegd. De dure oplossing is een RVS Ultra boegrol (l), de goedkopere oplossing is een eigen constructie zoals op onderstaande foto (r)(je moet het trapje even weg denken) en die kon het wel eens worden.

Eigen ontwerp

RVS boegroller van Ultra

Overigens hangt het anker aan een ketting en ook daar is veel over te doen. 10, 12 of 13 mm? ISO of DIN? Iemand enig advies?

Diverse kettingtypen

  1. Vervolg anker, ankerlier en ankerketting motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: