Vervolg anker, ankerlier en ankerketting motorjacht Xanthiona

Anchorlift Aquarius 2500 W

Anchorlift Aquarius 2500 W

Het is 2.5 jaar geleden dat ik iets over het bepalen van het anker schreef (zie bericht: Moeilijke keus welk anker. Het is uiteindelijk het poolanker geworden. Hij stond een tijdje te pronken op het voordek, want verder was ik nog niet. Nog geen ankerlier en ketting. Door de afbouwwerkzaamheden ligt de Xanthiona stil. Vorig jaar wilde ik er eigenlijk mee op vakantie, maar de afbouw was nog niet zo ver. Inmiddels heb ik goede hoop voor deze zomer en vanwege veiligheidsredenen wil ik dan ook het anker gereed hebben voorgebruik.

Vorig jaar reageerde ik te laat op een advertentie op marktplaats voor een Anchorlift Aquarius 2500 W ankerlier. Later werd deze ook in Canada nog goedkoop aangeboden. Naast de te verwachten flinke transportkosten wilde de verkoper ze alleen per 2 kwijt. Ook was ik eerder al gecharmeerd van de Quick Regal 2300 W, maar deze vond ik nog wat aan de dure kant, ca. 2500 ex. BTW. Lofrans X3.5 2300 W is mijn keusBij het bestellen van de fancoil op de website van de Marinemegastore.com werd ik geattendeerd op de Lofrans X 3.5 2300 W voor ca. 1800 ex BTW. Deze kon het wel eens worden.

Nu moet ik de juiste kettingschijf erbij kiezen. Welke maat ketting is nodig voor de Xanthiona? Het jacht is 16.7 meter. De werf vertelde dat het eindgewicht ca. 38 ton zal zijn. Ik heb afgelopen weekend weer veel tijd besteed aan onderzoek via internet naar de juiste maat ketting, ik dacht die zal wel afhankelijk zijn van het gewicht van de boot en is te berekenen via een formule. Echter ik kwam verschillend advies tegen. Hieronder zie je een overzicht van Rocna en van Mantus (nieuw anker, vergelijkbaar met Rocna en Manson Supreme, maar goedkoper, Mantus.nl ).

Rocna anker en ketting advies

Rocna anker en ketting advies

Mantus 1

Kettingdikte advies van Mantus

Rocna adviseert 12 mm en Mantus 7/16 inch, dat is 12 of 13 mm. Belangrijk om de kwaliteit van de ketting te bepalen is de Working Load Limit (WLL) en Breaking Load Limit (BLL) die de meeste fabrikanten van ketting aangeven.

Ik ontdekte dat er over het algeheel 3 verschillende kwaliteitssoorten zijn, de Grade 30, Grade 40 en Grade 70. De verschillen zit hem in de breeksterkte van de ketting. De G40 is ca. 25 % sterker dan G30, de G70 is weer sterker, maar vooral ook lichter. Door de extra sterkte behandeling is de G70 bijna 2 x de prijs van G40.

De American Boat and Yacht Council noemt de breeksterkte de Working Load Limit (WLL): De Xanthiona is 55 ft. Ik zou dus voor een storm een ketting nodig hebben met WLL 3600 lbs = 1630 kg. Nou denk ik overigens dat ik bij een storm zo mogelijk een veilige haven op zoek. In het geval ik wil ankeren met een zeer zware storm (60 knots = windkracht 11), dan zou ik een WLL van 7200 lbs = 3260 kg nodig hebben. Over de WLL wordt ook verschillend gedacht.

ABYC WLL

Breeksterkte advies van ABYC

Breeksterkte volgens Roschmarine

Breeksterkte volgens Roschmarine

Breeksterkte advies Mantus

Breeksterkte advies Mantus

Volgens roschmarine.nl zou voor de Xanthiona de 12 mm G30 voor een storm genoeg zijn, volgens Mantus G40.

Voor de zeer zware storm een 16 mm G40 of 13 mm G70 (Rosch Marine) versus 13 mm G40 (Mantus).

Kosten tellen mee, maar veiligheid is het belangrijkst.

Nou zie ik mezelf de eerste jaren nog niet voor anker gaan op groot water en zeker niet met een storm. Ik denk dus mede vanwege de kosten aan 12 mm G40.

Volgende vraag is natuurlijk hoeveel heb je dan nodig? Ook daar zijn verschillende meningen over. Waar ga je zoal ankeren? Een algemene regel is dat je ankert aan een kettting of lijn die ca. 5 x de lengte heeft van de diepte van het water. Ik dacht zelf aan 100 meter ketting, dan kan ik tot ca. 20 meter diepte ankeren. Overigens bij storm het advies de verhouding 1:7 aan te houden, dus met 100 meter dan bij ca. 14 meter maximaal ankeren.

Hoe sterk moet nu de ankerlier zijn? Ook dat is niet eenduidig. Er zijn fabrikanten die voorschrijven dat je 4 x het gewicht van de totale lengte van je ketting moet nemen + het gewicht van het anker. Voor de Xanthiona als ik 100 meter 12 mm G40 heb, G40 weegt 3.30 kg, totaal dus 330 kg + 60 kg gewicht = 400 kg. De ankerlier moet dus een normale werk last aan kunnen van 390 kg. Is dat echt zo?

Volgens de geleerden anker je dus gemiddeld met een verhouding 1:5, met 100 meter ketting is dus mijn maximale diepte 20 meter. Die zelfde geleerden zeggen dat je niet van de plek waar je bootje ligt het hele spul met de ankerlier naar het anker sleept, maar dat je de motor gebruikt om naar de plek van het anker te varen en daar pas het anker naar binnen liert. In principe zou er dan dus maar maximaal 20 meter ketting aan de ankerlier hangen. Het maximale gewicht is dan 66 kg ketting + 60 kg anker is 126 kg. Dan kom je bij een heel andere ankerlier uit. De Lofrans X3.5 van 2300 W met een normale werklast van 265 kg lijkt me genoeg voor de Xanthiona.

 1. #1 door Perri Marine Sales op 14 januari 2014 - 19:57

  Jurgen

  Once you know what you want I will quote you on anchors, and anchor winch.

  http://www.perrimarinesales.com

  Bruce

  With best wishes, I am

  Bruce

  Bruce L. Perri PERRI MARINE SALES (386) 562 – 4096

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: