Motorjacht Xanthiona in afwachting van regen

Precies in het weekend dat ons motorjacht Xanthiona klaar was voor de reis naar Bonn was het water in de Rijn sinds 100 jaar niet zo laag geweest. Al enkele weken was het duidelijk dat ik Oberwinter, de oorspronkelijke haven waar ik de Xanthiona 2.5 jaar ga parkeren, niet meer in kon vanwege de lage waterstand. Gelukkig kon ik tijdelijk naar de haven van Mondorf waar mijn motorbootvarende collega ook ligt met zijn motorjacht. De diepgang over de drempel bij de ingang van deze haven is groter, maar begon ook kritisch te worden.

Nauwlettend hield ik de waterstand van de Rijn in de gaten via de site van de Duitse rijkswaterstaat (waterstand Rijn), maar het was te laat. In Mondorf was inmiddels het water gezakt tot 1.5 mtr terwijl de Xanthiona ook ca. 1.40 tot 1.50 diep steekt. Dat risiko is te groot, bovendien is het erg druk in de steeds smaller wordende vaargeul nu er meer binnenvaartschepen worden ingezet om de vracht naar boven te brengen omdat ze maar 30 % mogen beladen. Nu maar wachten op voldoende regen. Donderdag regende het even in Bonn, dat leverde enkele centimers water op volgens de ‘pegel’ stand voor vrijdag en zaterdag. Zaterdagavond ging het water al weer naar beneden. Hopelijk komen de voorspelling op de Duitse weersite wetter.de uit, die voorspellen voor het grootste gedeelte van volgende week regen.

De Xanthiona is nu tijdelijk gemeerd bij Holland Marine Service (HMS) vlakbij Harderwijk.

 1. #1 door Rob van Mourik op 9 oktober 2012 - 12:27

  goede middag familie van de Xanthiona,
  het is mij opgevallen dat je het schip modern wil inrichten, dan is het niet gebruikelijk om met HPL en vienil / behang.
  dit komt het schip niet tot zijn recht.
  ik kom teveel materiaal mixen tegen die niet geschikt zijn met elkaar.
  ik kwam je tegen bij de scheepsvakman.
  als je een redelijk advies wil kan je mailen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: