Wit, wit en wit voor het interieur van motorjacht Xanthiona

Deze week is het grootste deel van alle wanden van de benedenverdieping van ons motorjacht Xanthiona geschilderd. Alles wit. De achterkajuit, de 2de gastenkamer, de gastenbadkamer en de hallen hebben allemaal 2 lagen Sigma S2U Nova primer en 1 laag Sigma S2U Nova Satin aflakverf. Lang wilde ik het interieur maken van HPL plaat. Veel merken HPL heb ik bekeken, diverse staaltjes besteld en vergeleken. Ook heb ik een aantal interieurbouwers aan boord gehad, die offertes hebben uitgebracht. 2 problemen: 1) die zijn vaak duur en 2) ik kon niet een HPL kleur/decor vinden die echt heel mooi was. Na lang zoeken, uitstel, verder zoeken en nadat we uiteindelijk een interieur van een schip zagen dat erg modern was, witte wanden met strakke contrasterende meubels, hebben we ook voor dat concept gekozen, zie vorig bericht.

Het plaatmateriaal dat ik gebruikt heb voor de wanden is Uniprime, een watervast verlijmde multiplex plaat met 15 jaar garantie. De Uniprime plaat is afgewerkt met een grijze gladde grondlaag die als film is aangebracht. Je kunt het in principe zo aflakken. Doordat we wit gebruiken moet je toch wel eerst 2 x gronden anders blijft het grijs doorschijnen.

Bij de keuze van de verf heb ik gekozen voor de Sigma S2U Nova lijn. Dit is een watergedragen verf met een polyurethaan menging zodat je een krasvaste en slijtvaste laag krijgt. Door jarenlange ervaring kies ik alleen maar voor de beste verf van de betere merken. Zo is de buitenkant van de Xanthiona gespoten met 2 componenten Sikkens, een harde en duurzame verf. Sigma dus voor de binnenkant. Wel hebben we ondertussen geleerd dat je deze verf op een speciale manier moet opbrengen voor het beste resultaat. We hadden enkele weken geleden de grote gastenkamer gedaan door eerst 2 x te gronden en dan 2 x af te lakken om het grijs van de Uniprime volledig te laten verdwijnen. We kregen deze week door dat we de 1e keer de primer er te dun op zetten en dat je daarom 2 x moest aflakken. Omdat de verf watergedragen is, droogt het erg snel en krijgt nauwelijks de kans om te vloeien, dit is vooral als je het er te dun op zet. Het ging dan ook het beste als het niet te heet was, dus ’s ochtends vroeg en ’s avonds schilderen. Dit keer hebben we de primer er dikker op gezet en maar 1 x afgelakt. Deze laklaag ook vrij dik aangezet zodat het niet te snel droogt en nog wat tijd heeft om te vloeien. Nu is het eindresultaat net iets strakker en gladder. Bij deze watergedragen verf moet je snel door werken en nooit terug gaan naar een eerder gerolde baan, dat wordt niet meer mooi.

Achterkajuit: wit

Achterkajuit: wit

Zijwand achterkajuit: wit

Zijwand achterkajuit: wit

Kleine gastenkamer: wit

Kleine gastenkamer: wit

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: