Het 1e plafond van motorjacht Xanthiona

Alles erin, met sierlijsten langs de randen

Alles erin, met sierlijsten langs de randen

Inmiddels ben ik al meer als 2 jaar en 2 maanden bezig met het afbouwen van ons motorjacht Xanthiona. Van een technisch vaarklaar casco naar een bewoonbaar motorjacht. In die tijd heb ik me diverse keren georienteerd op welke plafonds er  in moeten. Een spanplafond, aluminium, grote platen of lange panelen, alles is voorbij gekomen. Hoogglans, glad, wit, een kleur of met een structuurtje? Na een bezoek aan een grote winkel met een enorme collectie plafonds heb ik uiteindelijk gekozen voor een 17,5 cm brede panelen van 10 mm dik.

Bredere panelen zijn mooier, maar per stuk zijn ze ook zwaarder. De panelen worden vaak met een klemmetje vastgezet op latten die je om de 40 of 50 cm aanbrengt. Hoe breder het paneel, hoe meer gewicht er aan een klemmetje hangt. Ik heb daarom gekozen voor zo smal mogelijke panelen, dat is minder gewicht per klem.

De smalste zijn 15 cm, maar die hebben een beetje ouderwetse (brede) groef tussen de panelen. Een paar maand geleden kwam ik een 17,5 cm paneel tegen, die een hele fijne en strakke groef heeft. Veel panelen zijn beschikbaar van 12 mm dik, maar ook dat is weer meer gewicht. Hoe minder gewicht aan een klem, hoe beter, dus 10 mm had mijn voorkeur. De 17,5 cm brede panelen met de strakke groef zijn 10 mm dik.

Hoogglans vond ik niets en om de boel lekker licht te houden kozen we voor wit. Geen houtmotief, we houden niet zo van hout, dus de panelen hebben een aardig structuurtje.

Het plafond dat ik nu als eerste heb aangebracht is in de grote gastenkamer, waar het overigens niet de bolling van het dak volgt, maar ik heb een vlak framewerk van enkele balken en latten er in getimmerd. Het resultaat is een mooi, vlak en strak plafond.

Eerst het luik afwerken voordat het plafond er in kan

Eerst het luik afwerken voordat het plafond er in kan

Framewerk van balken en om de 40 cm latten

Framewerk van balken en om de 40 cm latten

Heel secuur inmeten om vanaf een hoekje uiteindelijk parallel bij het luik uit te komen

Heel secuur inmeten om vanaf een hoekje uiteindelijk parallel bij het luik uit te komen

Bijna klaar

Bijna klaar

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: