Veranderingen verwarming motorjacht Xanthiona

Brr, af en toe is het wel eens koud in de achterslaapkamer. Boven is het dan wel lekker warm. Ook op de Xanthiona heb ik, net als thuis, een centrale thermostaat die als de salon/woonkamer op temperatuur is de CV uitschakelt, maar dan zijn nog niet alle kamers op een aangename temperatuur.

Evohome 1e generatie

Evohome 1e generatie

Dit bekende fenomeen heb ik tijdelijk opgelost met het Evohome systeem van Honeywell (www.evohome.nu). Een heel aardig en niet te duur draadloos systeem, waarbij de radiatoren een op afstand bedienbare thermostaatknop krijgen en via een centraal schermpje kunnen voor alle kamers individueel allerlei tijdsinstellingen en de temperatuur worden geprogrammeerd. Momenteel heeft Honeywell de 1e generatie van dit systeem (monochroom scherm) in de aanbieding. De 2de generatie heeft een kleurenscherm en de kleine kantelbare schermpjes op de thermostaatknop zijn veel beter af te lezen. Koppeling naar smartphone/internet is mogelijk met een extra module.

Evohome 2de generatie

Evohome 2de generatie

De installatie is redelijk eenvoudig. Heb je al thermosstaat knoppen op de radiatoren, dan vervang je die door de Honeywells. Verder een module aansluiten op je CV, draadloze verbindingen aanmaken tussen het scherm, de module bij de CV en de thermosstaat knoppen. Dan nog even de tijden en temperatuur programmeren en dan werkt het. Via het scherm kun je via een menu elke kamer bekijken of een overzicht van alle kamers en ook kun je tijdelijk de temperatuur in een kamer verhogen. Dat kan overigens ook met de draaiknop op elke thermosstaat knop. De verandering is dan geldig tot het volgende geprogrammeerde moment.

Het systeem beviel goed, maar op mijn jacht heb ik gekozen voor een home automation systeem gebaseerd op KNX. Dit was 1 van de redenen om specifiek te kiezen voor een bedieningsschermpje in elke kamer van Zennio waar ook een thermosstaat in zit en waarmee je de temperatuur in kunt stellen. Het plan daarvoor had ik nog niet uitgewerkt, maar getriggerd door het Evohome heb ik inmiddels uitgedacht hoe dat moet functioneren. Tegen de zomer ga ik dat verder installeren. Het Evohome heb ik inmiddels thuis geinstalleerd en mijn tiener kinderen zijn eindelijk blij dat ze ook een warme kamer hebben.

Zennio Z38i

Zennio Z38i

Roca Gavina 20 GT

Roca Gavina 20 GT

Een aantal van de tijdelijke radiatoren heb ik inmiddels vervangen voor definitieve radiatoren. Aanvankelijk dacht ik alleen convectoren van Jaga te installeren, maar deze hebben weinig water inhoud. De CV ketel van Roca (Gavina 20, combi) is een oliegestookte CV en het is beter voor de CV ketel om gedurende een wat langere tijd te branden in plaats van telkens heel kort. De ketel brandt veel schoner als deze een tijd langer door brandt. Dus uiteindelijk toch gekozen voor de ‘ouderwetse’ radiatoren. Ik heb al eens beschreven dat ik ook vloerverwarming heb overwogen, maar door de geringe stahoogte was dat geen optie.

Design radiator in de gastenbadkamer

Design radiator in de gastenbadkamer

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: