Meer NMEA2000 op motorjacht Xanthiona

De afgelopen maanden heb ik de nodige tijd besteed aan het installeren van het 24 Volt elektrisch systeem en aan de diverse navigatie-apparatuur van ons motorjacht Xanthiona. In de vorige berichten heb ik beschreven dat de 24 V gebruikers worden geschakeld via NMEA2000 als deel van het Czone systeem. Ook de navigatie-apparatuur zoals de roerstandmeter, autopilot, kaartplotter, AIS, etc. wisselen informatie uit op basis van NMEA2000.

Het gehele NMEA2000 netwerk is aangelegd en de meeste apparatuur is aangesloten. Tijdelijk had ik een probleem met de roerstandmeter en de autopilot die niet met elkaar wilden communiceren, maar na advies van Navico is dat inmiddels opgelost (de apparatuur teruggezet naar fabrieksinstellingen).

Status 24 V, 230 V en tanks

Status 24 V, 230 V en tanks

Ook de tankzenders werken via NMEA2000 en na kalibratie van de drinkwater en zwartwatertank vorige week, geven deze nu aan in welke mate ze vol of leeg zijn. Hier ondervond ik nog wel een probleem. Het Simrad NSS scherm heeft een mooi overzicht met de status van de 24 V, de 230 V en de tanks, precies wat ik altijd als informatie beschikbaar wil hebben. Helaas lukt het nog niet de Simrad NSS zo te configureren dat de indicatie voor het zwart water op het scherm ook daadwerkelijk de stand van de zwartwatertank is. Nu heb ik dit tijdelijk als grijs water geconfigureerd. De status van de brandstoftanks voor de centrale verwarming (en heet water) krijg ik niet op het scherm. Dat zal nog de nodige research vergen.

Wat ik nog ga proberen is om de informatie van de tanks zichtbaar te maken in de software van YachtControl. YachtControl heeft een monitorfunctie in de software waarmee je enorm veel informatie beschikbaar kunt maken. Hiervoor moet de navigatie PC wel aan staan. Ik had de hoop dat als de 24 V, 230 V en tank informatie op de Simrad NSS goed kan configureren, dat ik dat dan ook op het speciale Czone scherm kan tonen. Dit scherm was specifiek gekocht om 24 uur per dag aan te staan.

Wat ook niet lukte de afgelopen twee weken was het aansluiten/configureren van het koelwateralarm en het uitlaatalarm via NMEA2000. De beschrijving van Czone om beide alarmen op de Signal Interface van Czone aan te sluiten geeft net te weinig uitleg.

Op dit moment moet ik de dieptemeter en de NMEA2000 interface voor de motorinformatie nog installeren. ook de bediening van de hoorn gaat via NMEA2000 en moet nog worden aangesloten op de Switch Control Interface van Czone. De volgende (elektrische) projectjes zijn het aansluiten van de Hydronautica afstandsbediening voor de boeg-/hekschroef, vooruit/achteruit en het ankerlier. Ook komen er nog camera’s om de zijkanten van het jacht te kunnen zien.

Voor de diverse schermen op de flying bridge heb ik inmiddels een nieuw dashboard gemaakt. Dat was flink wat passen en meten om alles op een zo klein mogelijke ruimte te krijgen. Het eerste resultaat zie je op de onderstaande foto.

Nieuw dashboard voor flying bridge

Nieuw dashboard voor flying bridge

  1. Er wordt weer getimmerd op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: