Jarenlang heb ik het internet afgezocht op zoek naar een goed communicatiemiddel om ons te ondersteunen bij het afvaren en aanleggen van ons motorjacht Xanthiona. Elke watersporter kent het beeld wel van een boot in een sluis waar iets mis gaat en de schipper vervolgens tegen vrouw en kinderen te keer gaat. Ook ik heb me hier wel eens schuldig aan gemaakt, ondanks mijn meestal coole houding en ‘geen paniek’ mentaliteit. Dat wil ik in de toekomst voorkomen en gelukkig is er nu het AXIWI systeem (AXIWI.nl).
Aangetroffen in het Zilt Magazine als advertentie, had AXIWI direct mijn aandacht. Het enige wat ik tot nu toe als goed intercom systeem had gevonden was het Eartec Simultalk systeem. Dit is in Europa bijna niet te krijgen en als je het uit de VS laat komen moet je ook transport- en importkosten betalen. Inmiddels had ik al eens een klein walkie-talkie systeem gekocht met microfoons die reageren op je stem (zogenaamde VOX). In de praktijk viel dat reageren op de stem erg tegen en een deel van het systeem was wel erg priegelig.
AXIWI, geleverd door Axitour (www.axitour.com), is een stuk kleiner en handzamer dan het Eartec systeem en belooft eenvoud in bediening. De systemen kunnen worden toegepast voor rondleidingen, educatie, scheidsrechters , musea, congressen, fietsen, sport en voor ons in het bijzonder, watersport. De basis is de kleine AXIWI AT-320 en ik heb gekozen voor de sport headset/microfoon, de HE-002. In tegenstelling tot de Eartec waar slechts 2 personen tegelijkertijd kunnen spreken, kunnen met het AXIWI systeem 3 personen tegelijkertijd met elkaar communiceren.
Zo zie ik dat ook voor me. Met voorkeur met z’n drieën de Xanthiona aanleggen. In het vorige bericht schreef ik al dat het onmogelijk is om vanaf de flying bridge te assisteren bij het aanmeren. Ook het vrijboord van de Xanthiona is zo hoog dat het voorop bij de boeg onmogelijk is een lijn om een bolder mikken op een lage steiger. Achter bij het zwemplateau afstappen, naar voren lopen, daar de lijn om de bolder gooien en terug aan geven naar de persoon voor op het schip, dat zal de praktijk worden denk ik. Kans genoeg dat er van alles mis gaat en dat communicatie nodig is. Ik voorzie, dat uitgerust met het AXIWI systeem, dit nu gaat lukken zonder geschreeuw en zonder dat iemand ontstemd raakt. Dat houdt het plezier van het varen er tenminste in.
De bediening van het AXIWI is eenvoudig volgens de handleiding. Druk tegelijkertijd gedurende 2-3 seconden op aan/uit en volume toets en het systeem komt na 2 piepjes in ‘master’ mode. Een klein led lampje op de AT-320 brandt continu ter indicatie dat het toestel gebruiksgereed is. In ons geval hebben 2 anderen dan ook een AT-320 en zij drukken 2-3 seconden op de aan/uit en het toestel is na 1 piepje direkt klaar als ‘slaaf’. Bij hun knippert het ledje. 1x de grote S toets indrukken en je kunt urenlang communiceren tussen de 3 toestellen.
Het toestelletje is nauwelijks groter dan een luciferdoosje en de sport oortelefoon is ook lekker compact. Vandaag hebben we het in huis even geprobeerd en dat ging goed. Even naar de 4e verdieping gelopen en nog steeds contact. De sport oortelefoon was comfortabel om te dragen. Binnenkort nemen we het mee naar de Xanthiona en dan gaan we het uitgebreider testen. Samen met de vorige week geïnstalleerde Hydronautica afstandsbediening zijn dit volgens mij wel de ultieme hulpmiddelen op een groot jacht bij het afvaren en aanleggen. Ik zal na de zomer nog een vervolg berichtje schrijven over onze ervaringen met het AXIWI systeem.