Motorjacht Xanthiona nu digitaal bestuurd

Jaren geleden bij het begin van de bouw van ons motorjacht Xanthiona heb ik me verdiept in het elektronisch besturen van het jacht. Zie o.a. de berichten Elektronische besturing en Nog een fly-by-wire producent. Aanvankelijk voelde ik veel voor het systeem van Tecnautic, maar zag toch wat nadelen. Een nadeel was bijvoorbeeld dat het niet gebaseerd was op de NMEA2000 standaard, maar een eigen CAN protocol gebruikt wat samenwerking met andere navigatieapparatuur moeilijk maakt. Om die reden had ik de voorkeur voor navigatieapparatuur op basis van NMEA2000. Mede omdat Simrad in de kaartplotters software had opgenomen om het Czone distributed-power systeem te bedienen, koos ik uiteindelijk voor alle apparatuur zoveel mogelijk van Simrad. Zo heb ik inmiddels een NNS12 en NSS7 kaartplotter, AIS400 en de autopilot (RC42, AC42, GPS25, RF25) van Simrad geïnstalleerd, alles onderling samenwerkend via NMEA2000 bus.

Simrad FU80, digitaal sturen via NMEA2000

Simrad FU80, digitaal sturen via NMEA2000

De hoofdstuurpositie op de flying bridge van de Xanthiona heeft een hydraulische besturing. Binnen wilde ik een zo eenvoudig mogelijke stuurpositie die weinig ruimte in neemt. Een enkel scherm en joystick voor de besturing leek me de ideale oplossing. Later werd me duidelijk dat Simrad een aantal joysticks heeft die via NMEA2000 de autopilot regeleenheid (AC42) kan aansturen, die op zijn beurt de Elektrisch Hydraulische Pomp (EHP), die in het hydraulisch stuursysteem is opgenomen, kan bedienen. Dus digitaal sturen.

De Simrad FU80 is een zogenaamde follow-up joystick, waarbij de uitslag van het roer overeenkomt met de stand van de joystick. Eigenlijk een kleine helmstok. De follow-up joystick wordt ook veel gebruikt door de beroepsvaart. Eerst had ik tijdelijk een joystick geïnstalleerd die matig reageerde, als je naar bakboord drukte duurde het even voordat het roer reageerde en dan was het vaak net te veel en moest je weer bijsturen de andere kant op, je was continue aan het corrigeren en dat was behoorlijk vermoeiend op een lang stuk.

Afgelopen week arriveerde de FU80, die ik via een goeie aanbieding op Ebay in Spanje had gevonden. Het apparaat was wat groter dan de foto deed vermoeden, maar wat werkt dat NMEA2000 systeem toch mooi. Afgelopen weekend de FU80 uit de doos, aansluiten met 1 enkele NMEA2000 kabel op het netwerk en het werkt direct. DE FU80 is zeer direct en zeer precies, 1 graadje naar stuurboord of bakboord en het roer reageert direct. Ik ben erg benieuwd hoe dat in de praktijk stuurt. Een collega motorbootvaarder voorspelt dat ik straks alleen nog maar met de joystick wil sturen.

 

 1. #1 door Carel op 17 september 2015 - 11:03

  Een heerlijk verslag,ik heb zelf ook z’on project gedaan 15 jaar geleden een schip van 12.45m
  X 4.00m steven vlet van de Scheepsbouwers Werkendam
  Iets over besturing mijn schip weegt 22 ton de roer uitslag is twee maal 60 graden naar stuur en bakboord en dat is idiaal de boegschroef gebruik ik zelden en ga de kleinste haventjes in
  Voor beeld; kijk naar de binnenvaart hun roeren staan bijna dwars.
  Succes met de verdere afbouw!

  Carel

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 20 september 2015 - 15:41

   Hallo Carel, bedankt voor je reaktie. 2 x 60 graden zit er niet in voor de Xanthiona. Door de werf is dit al begrenst op ca. 35-40 graden naar elke kant. Ik kan me voorstellen dat met groter roeruitslag, je wellicht nog iets beter zou kunnen sturen. Ik schat in dat ik wel een hekschroef nodig heb. Ik heb gemerkt dat het wieleffect vooral bij het achteruit varen erg sterk is. Om in een kleine manoevreerruimte een beetje precies achteruit te varen, zal ik daarom die hekschroef zeker nodig hebben.
   gr.
   Jurjen

 1. Er wordt weer getimmerd op motorjacht Xanthiona | Xanthiona
 2. Kabels, kabels en nog meer kabels op motorjacht Xanthiona | Xanthiona
 3. Kleine miskoop op motorjacht Xanthiona? | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: