Elke booteigenaar probeert te voorkomen dat er water van buitenaf in de boot komt. Op de Xanthiona waren er echter even een paar probleempjes met het water intern de boot. Het ging om de douchepomp voor de achterslaapkamer, geen heet water vanuit de CV en het drinkwaterfilter.
Het water in de douche in de achterslaapkamer werd niet meer afgevoerd. Na onderzoek bleek de Lomac 20FFA pomp in de motorruimte het niet meer te doen. Vervelend, vervanging van de pomp al gauw ca. 249-305 euro.
Na demontage en wat prutsen met het ding merkte ik dat de elektrische pomp niet op gang kwam, als je hem een zetje gaf deed ie het weer. In eerste instantie dacht ik dat ie door te weinig gebruik wat vast zat, maar op het internet kwam ik een berichtje tegen die de condensator als euvel noemde. Na verdere demontage van het elektrische deel van de pomp kwam ik een condensator van 6.3uF tegen. Op de website van Broyeurexpert zag ik de condensator genoemd in de lijst van losse onderdelen. Het leek dus een vaker voorkomend probleem te zijn. Condensator besteld voor 27.50 euro, ding er in, stekker in stopcontact en hij deed het weer. Probleem 1 opgelost.
De Roca Gavina 20 GTIF combi CV ketel stond in alarm, 3 rode ledjes. Niet goed. De laatste tijd verloor ik al wat druk in de ketel en moest hem elke 2 maand wat bijvullen.
Nu was de druk volledig weg, eerst bijgevuld, maar zag al gauw een lekkage bij 1 van de pijpen in de CV, het drupte aardig. Het ging om een houder voor 2 sensoren, die met zo’n rode papieren pakking was gemonteerd. Deze was na 7 jaar gebruik spontaan gaan lekken. De houder verwijderd en nu met teflondraad als pakking weer gemonteerd. Ketel bijgevuld en er was weer heet water. Probleem 2 opgelost.
De laatste tijd merkte ik dat de waterdruk ook minder was geworden. Vorig jaar had ik een drinkwaterfiltersysteem gemonteerd met 3 achter elkaar geplaatste filters. Na een half jaar zijn de filters vervangen. De vervangingsset was niet helemaal hetzelfde als de originele set en direct was de waterdruk al minder. Om dat op te lossen heb ik toen het sedimentfilter verwijderd, maar nu na ca. 5 maanden is de druk weer minder. In het lege filterhuis lag wat zooi op de bodem.
Even schudden: zie bijgaande foto: niet zo fris. Er wordt nu al 9 maanden op de boot gewoond en elke week wordt er drinkwater getapt. Grote vraag is nu: komt deze troep van aanslag/rotzooi in de tank of komt het mee met het drinkwater van de haven?
In ieder geval het 2de filter (een koolstoffilter) nu tijdelijk ook verwijderd om nog wat druk op het systeem te hebben. Het laatste filter (ook een koolstofilter) doet het alleen ook goed; een getapt glas water is nog steeds helder. Inmiddels een nieuwe set filters bij Waterfilterexpert besteld en deze dit weekend maar monteren. Desnoods de druk van de hydrofoor verhogen om een comfortabele straal uit de douche te krijgen. En deze zomer de drinkwatertank maar eens goed schoonmaken.