Water en sanitair

Hoe kun je met zeewater je WC doorspoelen? En hoe kun je er voor zorgen dat je, wanneer het toegestaan is, vuil water kunt lozen tijdens het varen? Na oplevering van het technisch vaarklare casco, dacht ik op vrij simpele wijze de rest van de techniek en het interieur aan te brengen, maar dat ligt soms iets ingewikkelder. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met water: hoe kom je er aan en hoe kom je er van af?

De eerste vraag van dit bericht geeft al aan dat ik bepaalde ideeen heb, want ik wil inderdaad als het drinkwater wat aan de krappe kant is, zeewater gebruiken voor het doorspoelen van de WC’s. Als je voor elke WC een scheepstoilet gebruikt, dan is dat niet zo moeilijk, je maakt een gat in de romp voor aanvoer en de electrische pomp van het toilet zuigt water aan voor de spoeling. Daarna wordt het door een ander gat in de romp afgevoerd. 3 WC’s betekent in principe 2 x 3 = 6 gaten.

Nou wil ik standaard (huis) sanitair gebruiken en dat heeft geen opvoer/afvoerpomp, dus dat moet anders  opgelost. Ook mag je niet overal lozen op het oppervlaktewater, er moet dus een

De sani-processor voert al het toilet, douche en afvalwater af

keuze zijn om het toiletwater of af te voeren of op te vangen in de vuilwatertank. Na een avondje prakkizeren en tekenen heb ik momenteel het onderstaande concept bedacht. Een deel van het concept is het gebruik van een centrale SaniProcessor, waar je in principe al het toilet-, douche-, wasmachine- en keukenwater op af kunt voeren. De SaniProcessor kan het dan eventueel vermalen en afvoeren naar de vuilwatertank.

Nadeel is dat de vuilwatertank snel vol is omdat naast het toiletwater ook al het andere water er op afgevoerd wordt. Dus ook hier wil je eigenlijk een keuze voor scheiding tussen zogenaamd grijs en zwart water. Nu is er noodzaak voor iets vergelijkbaar met de SaniProcessor, maar dan voor grijs water (Vetus levert beide). Het concept is nagenoeg gereed, maar ik weet alleen nog niet hoe ik het zeewater bij de toiletten krijg. Hiervoor zou ik dan een 2de hydrofoor moeten gebruiken? Hieronder al aangebracht. Iemand betere suggesties?

Oorspronkelijk ontwerp is niet meer beschikbaar, deze is reeds aangepast

 1. #1 door Hennie op 24 maart 2011 - 11:24

  Tof artikel wat precies bij mij in de smaak valt! Onlangs vond ik deze geweldige website http://www.zijtveldsanitair.nl waar ik allerlei artikelen gemakkelijk online kon bestellen

 2. #2 door Jurjen op 25 maart 2011 - 00:57

  Hennie, bedankt voor je reactie.
  Mede door jouw reaktie heb ik nu de allerlaatste gedachtes over dat concept gepubliceerd. Inmiddels is het voor de 3e keer veranderd en lijkt het nu definitief (zie bericht van 25 maart 2011).
  Blijf de ontwikkelingen volgen.
  Gr.
  Jurjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: