De electronische besturing

Het hebben van een idee leidt niet direct tot een uitvoerbaar concept. Dat is mijn conclusie na een avondje internet staren. In de vorige berichten schreef ik dat mijn voorkeur uitgaat naar een VW marine diesel V8 motor voor mijn toekomstig schip. VW biedt een keurige oplossing voor de electronische besturing van haar motor tegen uiteraard een flinke vergoeding (klik even op die wazige foto).

VW electronische motorbesturing

Maar hoe zit het dan met de bediening van het roer? Daar moet dan nog een bediening en een stuk electronica bij.

Elektro-hydraulische besturing Vetus

Vetus lijkt hiervoor een oplossing te bieden. Met een Electrisch Hydraulische Pomp, een stuurcylinder en een ‘pienter pookje’ kun je electronisch sturen.

Volgens Vetus goedkoper dan een ‘normaal’ stuurwiel en je kunt er eenvoudig een Autopilot op aan sluiten.

Voor je boeg- en hekschroef heb je dan ook nog een separate besturing nodig, nu moet ik oppassen dat ik straks geen 3 handen nodig heb om het geheel te bedienen. Zoiets?

Vetus bediening van boeg- en hekschroef

 

 

 

Tecnautic lijkt een slimme combinatie te hebben. Het lijkt een soort alles in 1 systeem. Althans? Op hun website geven ze de indruk dat je met de draaiknop kunt sturen en de boeg-en hekschroef kunt bedienen. Met de geintegreerde handel bedien je dan zogenaamde actuators die dan en keerkoppeling en brandstofpomp bedienen (die moet dus mechanisch zijn).

 

Echter uit hun voorbeelden op de site en de beschrijving van hun computer zie ik niet hoe de boeg- en hekschroef op dit systeem zijn aangesloten.

Wie kan het raadsel oplossen?  Technautic overview

 1. #1 door A.D de Jager. op 13 december 2011 - 20:46

  Geadhte Heer Hoekstra,

  Ik heb niet zo zeer een reactie dan wel een vraag.
  Ergens op het internet ben ik U tegen gekomen en wel betreffende navigatie.
  U stelde het volgende n.l ( zover ik begrepen heb ) dat U de navigatie op een PC gebruikte en de NSE 12 als monitor.en als de PC het begaf U het sd kaartje uit de cart reader haalde en deze dan in de nse 12 stopte.dus de NSE 12 als back up.
  Echter iedereen zegt dat dit niet kan n.l de nse 12 gebruiken als monitor voor de PC.
  Als dit echter wel kan dan zou ik graag het aansluitschema van U wilklen hebben en wat eventueel nodig is en wat moet gebeuren.

  Met vriendelijke groet.

  A.D deJager

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 13 december 2011 - 22:44

   Geachte heer de Jager,

   Momenteel heb ik de door u genoemde apparatuur nog niet aan boord, maar is dat een concept dat ik wil toepassen. Dit heeft deels te maken met het feit dat mijn motorjacht behoorlijk groot is en dat ik om een route te plannen in Nederland/west-Europa niet uit de voeten kan met de bij de Simrad bijgeleverde software. Ik wil bijvoorbeeld PC Navigo gebruiken, waar ik de lengte, breedte en doorvaarthoogte van mijn jacht kan invoeren en een eindbestemming. Het programma geeft mij dan de te varen route rekening houdend met de opgegeven gegevens. Vervolgens kan ik dan ook PC Navigo gebruiken voor de navigatie om te zien waar ik zit op de kaart. Overigens heeft WinGPS5 van Stentec sinds enkele maanden ook deze planningsfunctie en ik twijfel of ik mijn huidige WinGPS4 (had ik voor mijn zeiljacht) ga vervangen voor PC Navigo. Mijn idee was dus om de software die op de PC draait beneden, zichtbaar te maken op de Simrad op de flying bridge, die dan dus als monitor dient. En ja, in feite heeft iedereen wel gelijk, er is geen rechtstreekse aansluiting op de Simrad als monitor. Wel heeft de Simrad 2 video-ingangen en naar mijn mening is het mogelijk om een VGA/XGA naar video omzetter er tussen te zetten, zodat toch het beeld van de PC zichtbaar is op de Simrad. Het wordt daarmee geen touchscreen en om de PC te bedienen zal er dus een 2de muis naar de PC moeten worden aangesloten. Een toetsenbord is niet direkt noodzakelijk tijdens het varen, maar ik heb bijvoorbeeld op mijn zeiljacht gewerkt met een onscreen toetsenbord (als het ware net als op een mobiele telefoon/smart phone). U kunt op het internet eens zoeken naar VGA RCA converter (=pc monitor signaal naar video omzetter).

   Overigens is het zo dat ik het SD kaartje met de digitale kaarten dan weer wel wil gebruiken bijvoorbeeld als ik richting de Middellandse zee zou gaan. Dan is zeker de SD kaart met de overzichten en de satellietfoto’s van de havens een heel erg goed hulpmiddel als je nog niet eerder in 1 van die havens bent geweest.

   vr.gr.
   Jurjen Hoekstra

 1. Motorjacht Xanthiona nu digitaal bestuurd | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: