Welke scheepsdiesel?

Over de motor voor de Almarine 1700 had ik het nog niet gehad. Keuzes zat. Het internet levert in overvloed informatie over de vele scheepsdieselmotoren. Een DAF, MAN, Perkins, Caterpillar, Vetus Deutz, Volkswagen, Volvo Penta? Meer dan genoeg bekende merken die allemaal betrouwbaar en zuinig zijn. Welke wordt het? een nieuwe? Of een gereviseerde? want die is goedkoper. Emissiewaarden moet je ook op letten.

Mijn collega geeft de voorkeur aan een eenvoudige motor waar je altijd zelf het onderhoud aan kunt doen. Dat geeft zeker een groot voordeel, zeker als je ergens bent waar ze jou motor niet kennen of er geen onderdelen voor hebben. Een kameraad zegt dat een moderne motor nauwelijks onderhoud nodig heeft en voldoet aan alle emissiewaarden en waarschijnlijk superzuinig is. Ook dat heeft vele voordelen. Dus nog maar een keer alles lezen op het internet. De Halve Maen heeft een Detroit 2-takt diesel en daarvan begrijp ik dat dat een herriebak is en dat ie zeker niet zuinig is. Dat  lijkt dus een mindere keuze, maar er is wel een flink aanbod van gebruikte en gereviseerde.

VW scheepsdiesel V8

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Volkswagen V8 marine diesel van 275 of 325 PK. Deze op de Audi V8 gebaseerde scheepsdiesel wordt aanbevolen als: uiterst compact, licht in gewicht, uitermate stil en absoluut zuinig. Met andere woorden de ideale motor voor de Almarine 1700, MAAR wel met een uiterst stevig prijskaartje van 35.700 euro (consumenten prijs), ex BTW. De motor weegt 368 kg (zonder keerkoppeling) en heeft een cylinderinhoud van 4.2 ltr. Gemiddeld liggen de prijzen voor de andere scheepsdiesel er ca. 10.000 euro onder. Download de specs voor de VW350-8 275 PK of de VW350-8 325 PK  (PDF) versie.

Kijk eens naar dit filmpje waar een euro munt op zijn zijkant staat met de motor aan:

Een erg goeie lijkt me ook de Caterpillar C7 ACERT, die ook voorzien is van de laatste technieken en voldoet aan de CCR Fase 3 eisen. Deze motor is iets compacter en lichter (798 kg) dan de gemiddelde scheepsmotor en heeft een cylinder inhoud van slechts 7.2 ltr. De specificaties kun je hier C7 Acert specifications 2 (PDF).

Caterpillar C7: erg goed, maar duur

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: