Bezoek aan Boot Düsseldorf

Boot Düsseldorf: de grootste en meest belangrijke watersportbeurs ter wereld. Dat is de omschrijving van dit jaarlijks evement in de media. Is dat ook zo? Ja, groot is het zeker. Verspreid over 17 hallen is er heel wat te zien: zeilschepen, motorjachten, surfsport, duiken, kleding, werven, boottransporteurs, marinas, motoren,Boot_dusseldorf_plattegrond  techniek, accessoires, mega mega veel.

Afgelopen donderdag was ik op Boot Düsseldorf met mijn vriend Kees, die fanatiek en veel surft. Zelf was ik er natuurlijk om informatie te vergaren voor mijn ideale motorjacht de Almarine 1700. De hallen met de verzameling veel te dure plastic bootjes (tupperware noemt mijn collega het ook wel eens), kon ik met een paar grote passen aan. In de hal met de megajachten hebben we samen even staan dromen. De 2 surfhallen werden grondig doorgenomen door Kees en bij de techniek/accessoires/motoren hallen had ik de meeste tijd nodig. De Nederlandse importeur van de Volkswagen marine diesel was aanwezig op de Volkswagen stand en hij heeft de laatste resterende 10 % mij er van overtuigd dat de VW 350-8 DE motor is voor de Almarine. Superstil, zuinig, modern, volledig fly-by-wire aangestuurd, betrouwbaar, superlatieven te over om dit moderne staaltje techniek aan te prijzen. Steekhoudener waren zijn argumenten dat de motoren vele duizenden uren betrouwbaarheidstesten ondergaan en inmiddels ook al beroepsmatig in de scheepvaart worden gebruikt.

Bij de stand van Tecnautic heb ik kort kennisgemaakt met de uitvinder van dit mooie fly-by-wire spul, Otto Holborn. Verder nog veel, mooie en moderne electronica gezien, die vast erg nuttig zijn, maar mij waarschijnlijk te duur zijn. Ik ga geen megajacht bouwen, maar een comfortabel toerschip.

Uiteindelijk viel het voor mij toch een beetje tegen, ik had verwacht meer werven aan te treffen die bereid zijn een Almarine 1700 in elkaar te bakken en technisch vaarklaar op te leveren, maar ik heb slechts 1 werf getroffen die dat in overweging neemt. Het is de Black Sea Yacht yard uit Nikolaev, Oekraïne. Hm, dat klinkt misschien een beetje verwonderlijk, maar jaren geleden werden er vele schepen in Polen gebouwd, omdat de arbeidskrachten daar zo goedkoop waren, dus waarom niet in de Oekraïne. Als je hun website bekijkt kunnen ze wel jachten bouwen. Ik heb de informatie van de Almarine 1700 bij hun achtergelaten en om een offerte gevraagd voor een technisch vaarklaar casco, zodat ik de prijs kan vergelijken met de offertes uit Nederland en België. Wie weet hebben ze een mooi aanbod.

De volgende botenbeurs is: Boot Holland van 12 t/m 17 februari in Leeuwarden. Hier verwacht ik wel meer botenbouwers aan te treffen.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: