Enkele bijzonderheden motor van motorjacht Xanthiona

De motor van het motorjacht Xanthiona is een uit Korea afkomstige Doosan L086TIH (Specificaties Doosan L086TIH). De motor werd door een aantal experts aanbevolen als zeer betrouwbaar en door het lage toerental waarop de motor zijn maximum koppel levert, kun je op een laag toerental varen wat bijdraagt aan zuinigheid en het beperkt de slijtage van de motor en het lawaai van de motor. Eerder schreef ik ook al wat over deze bijzondere motor, maar afgelopen weekend heb ik weer wat over de motor geleerd.

Koppelkromme Doosan L086TIH

Stuurboord standpijp met koelwater aansluiting voor de motor

Na het aanbrengen van de Coppercoat op het onderwaterschip vorige week, moest ook aan de binnenkant van de standpijpen, waarop alle aan- en afvoerleidingen van het water worden aangesloten, Coppercoat worden gesmeerd. Op de foto’s zie je dat op de stuurboord standpijp (hoofdzakelijk voor aanvoer) de slang voor het koelwater van de motor al is aangesloten. Genoeg aansluitingen voor nog meer water naar bijvoorbeeld een generator of voor een watermaker (beiden toekomst muziek). Op de bakboord standpijp wordt straks diverse afvoeren (zwart watertank, grijs water) aangesloten. Op deze foto zie je links 2 slangen uit het blok komen. Via de ene verdwijnt ongeveer de helft van het koelwater in de uitlaat om deze te koelen en het geluid te dempen. De andere slang leidt naar de oliekoeler van de keerkoppeling om die nog extra te koelen en daarna is op advies van de leverancier Vink diesel de slang aangesloten op de schroefas waar het koelwater dient ter smering van de schroefas en op die manier naar buiten wordt geperst. Een bijzonder constructie.

Bakboord standpijp. Links 2 slangen uit blok voor afvoer koelwater motor.

Inmiddels begrijp ik ook dat de brandstofpomp van de Doosan zo krachtig is dat er per uur ca. 240 liter diesel retour wordt gepompt naar de dieseltanks. Dat is een grote hoeveelheid diesel dat retour gaat en dat heeft o.a. als voordeel dat de diesel de waterafscheider passeert en het brandstoffilter en dat op deze manier de diesel in conditie wordt gehouden. Het is vergelijkbaar met het principe van fuel-polishing waarbij een extra installatie wordt gemonteerd die de diesel uit de tank pompt en een extra schoonmaak slag geeft en terugvoert naar de tank. Steeds vaker lees je over de bacterie besmetting van dieselbrandstof, die funest kan zijn voor je tank, je leidingen, maar vooral ook de motor. Fuel-polishing kan dit voor een heel groot deel voorkomen. In ieder geval is de retour hoeveelheid zo groot dat de aanvoerleiding op de ene tank komt en de retourleiding op de andere om te voorkomen dat de brandstof te warm wordt en te veel gaat schuimen als je de retour naar dezelfde tank zou monteren als waar de brandstof vandaan komt.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: