Motorjacht Xanthiona ge-Coppercoat

Bij de voorbereiding van de bouw van ons motorjacht Xanthiona stuitte ik op het product Coppercoat als alternatief voor de antifouling op het onderwaterschip. Coppercoat is een epoxy mengsel waar koperpoeder door heen wordt gemengd en in minimiaal 4 lagen op het onderwaterschip wordt aangebracht. Het koper weert de aangroei volgens de fabrikant vele malen beter en vele malen langer.

Coppercoat: 1 ltr epoxy mengsel en 1 kg koper

Na heel veel lezen op de site van de fabrikant www.coppercoat.com en de vele positieve reakties op het internet door de gebruikers van Coppercoat, kwam ik uiteindelijk terecht bij African Cats, de Nederlandse leverancier van Coppercoat. De epoxy wordt geleverd als 1 liter mengsel waar 1 kg koper aan wordt toegevoegd, goed genoeg om 4 lagen aan te brengen op 4 m2.

Vandaag zijn we exact om 11.00 uur begonnen met het aanbrengen van de Coppercoat. De eerste laag lijkt helemaal niks, het ziet er dun uit. Bij de 2de laag lijkt het al wat beter te dekken en met de 3de laag is de zwarte ondergrond verdwenen. Volgens de instruktie moeten er 4 lagen op en we blijven dan ook stug doorgaan. De temperatuur was 20-24 graden, waarbij de stuurboords kant volledig in de zon stond.

Eeerst de epoxy compnent A en B mixen

Epoxy blijven roeren tot een egaal mengsel

Koper erbij en heel lang roeren: Coppercoat

De Coppercoat moet nat-op-nat worden aangebracht. Met de hoge temperatuur kozen we ervoor om niet met 1 man elk aan een kant te werken, we waren bang dat dan de Coppercoat al droog zou zijn voordat je weer aan het begin kunt beginnen voor de volgende laag. Zeker met een 17 meter jacht duurt het even voordat je de gehele lengte hebt volgesmeerd.

De taktiek die we hebben gebruikt is: 1 persoon begint bij de boeg, de ander aan het achterste eind en je werkt naar mekaar toe. Tegen de tijd dat je bij elkaar bent is de eerste aangebrachte Coppercoat nog niet droog en kun je dus weer met de volgende laag beginnen. Dit 4 keer achter elkaar en je hebt 1 kant klaar. Mocht het nou allemaal te laat worden, dan kun je altijd besluiten de andere kant de volgende dag te doen.

We hebben het getimed en 1 laag aanbrengen kost 45 minuten. Bij 4 lagen kost dat 3 uur voor 1 kant. En 3 uur voor de andere kant. De planning was om om 5 uur klaar te zijn. Vanaf dat moment komt er ook weer wat meer vocht in de lucht, 5 uur moest dus te halen zijn. De 3de persoon (ik) zorgde iedere keer voor het mengen van de epoxy en het koper en bracht tussen de bedrijven door de 4 lagen aan op de kiel/skeg en het roer.

Kwart voor 5 waren we klaar, ietsje eerder dan volgens de planning want we hadden tijdelijk nog wat extra hulp en werd er met 3 man gesmeerd op de zijkant. Uiteindelijk 19 pakketten Coppercoat zijn er op gegaan.

1e (dunne) laag

 

Begin van 2e laag

 
 

3e laag

 
 

4e laag

 

Dankzij de crew van MarHen Yachting en Meijer Boot Service volgens planning klaar

 

Laatste laag op de andere kant

 

Het eindresultaat: een ge-Coppercoat onderwaterschip

  1. Met man en macht werken aan motorjacht Xanthiona « Xanthiona
  2. Casco-inspectie voor CvO motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: