CV op motorjacht Xanthiona geinstalleerd

Tijdelijke radiator aangesloten met flexibele buis

Het eerder beschreven concept voor de centrale verwarming (concept voor CV) is inmiddels uitgevoerd. Met 20 mm Uponor flexible buis is vanaf de CV een hoofdleiding naar een 6-groeps verdeler voor in het schip en een 6-groeps verdeler in de achterkajuit aangebracht. Voorlopig zijn op elke verdeler 3 tijdelijke radiatoren gekoppeld met 16 mm Uponor flexibele buis.

6-groeps verdeler voor CV

Het geheel is in elkaar gezet met klemkoppelingen. Met een beetje extra lange buis zijn de tijdelijke radiatoren gepositioneerd waar ik later ook denk de definitieve radiator of convector te plaatsen. Met nog 3 vrije aansluitingen op de verdelers en de klemkoppelingen kan ik het later nog maximaal aanpassen.

Om te voorkomen dat ik per ongeluk de heet water functie van de combi-CV inschakel is het ook noodzakelijk om de leidingen voor koud en heet water aan te sluiten. En om de CV daadwerkelijk te laten werken moet ik sowieso het water nog aansluiten om het systeem te vullen. Dus afgelopen weekend ben ik daar ook aan begonnen.  Ik moet overingens nog wel een beetje uitzoeken hoe de CV exact werkt, zodra alles is aangesloten, het systeem is gevuld en er brandstof in de tanks zit, kan ik wat gaan experimenteren.

Het bedieningselement dat tevens thermosstaat is, is bevestigd op de CV in de motorruimte. Als ik de thermosstaat op 20 graden instel en door een beetje te stoken is het al gauw warm in de motorruimte. De vraag is dan of het boven dan wel 20 graden wordt. Het bedieningselement is te verwijderen van de CV, maar hoe het dan nog samenwerkt met de CV is me nog niet duidelijk, ik heb niet de indruk dat dat draadloos is. Wordt vervolgd. Een week later kom ik tot de conclusie (met behulp van advies) dat er toch gewoon een thermostaat moet worden aangesloten.

Eenzame radiator in het geisoleerde voorschip

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: