Afwerking vloeren salon en keuken motorjacht Xanthiona

18 mm multiplex, 6mm rubber en 10 mm multiplex

18 mm multiplex, 6mm rubber en 10 mm multiplex samen als vloer

Na de zomerstop is het rustig op de Xanthiona. Door ziekte in het gezin is er veel minder tijd en pas na 2 rommelige maanden komt het werk in de avonduren weer volledig op gang. Het plan voor na de zomer was om in ieder geval aan de bovenverdieping (salon en keuken) te beginnen en dit nog zoveel mogelijk klaar te hebben voordat ik vanwege het werk in begin 2015 weer terug ga naar Nederland.

De Xanthiona blijft tot aan de volgende zomer in Oberwinter en regelmatig zal ik een weekend of vakantie besteden aan de verdere afwerking. De vloeren in de salon en keuken zitten er inmiddels grotendeels in. Voor diegene die dit nog niet eerder gelezen had, een kleine uitleg: op de benedenste verdieping (slaapkamers en badkamers) zijn eerst balken aangebracht op de spanten voor de bevestiging van de vloer en om de diverse gedeeltes vlak te maken. Daarop komt een 18 mm watervast verlijmd multiplex plaat, 6 mm rubber en dan nog 10 mm watervast verlijmd multiplex. De rubber tussenlaag is nodig om trillingen en contact geluid te voorkomen. Deze platen kun je ook kant en klaar kopen, echter die zijn nogal prijzig. Uit kostenoverweging is er voor gekozen om de diverse platen en rubber separaat aan te schaffen en zelf samen te stellen.

Keuken en stuurstand vloer

Keuken en stuurstand vloer

Op de bovenverdieping zijn de spanten in de keuken en het dak van de motorruimte de basis voor de vloer, die al helemaal vlak is. Hier wordt de 1e laag multiplex direkt op geschroefd of gelijmd. In de vloer in de salon (=dak motorruimte) is een groot luik om eventueel de motor er uit te kunnen tillen.

Alle spullen die voorheen op de bovenste verdieping stonden zijn nu beneden neergezet/opgeslagen. De flinke voorraad platen wordt nu deels weggewerkt met het aanbrengen van de vloer, maar de voorraad platen voor de wanden staan behoorlijk in de weg. Inmiddels heb ik ze al 4 of 5 keer van links naar rechts gesleept om de vloer aan te brengen.

Voor de uiteindelijk afwerking van de vloer hebben we inmiddels alle soorten en varianten laminaat en vinyl bekeken. We hebben zelfs vloerbedekking overwogen. Enkele maanden geleden vonden we een heel erg mooi laminaat, gelijk een pak gekocht. Nadat we het hadden uitgelegd op de Xanthiona viel het toch tegen, de kleur zat te dicht tegen de kleur van meubilair aan, niet genoeg contrast. Dus maar weer verder kijken.

Geen vloerverwarming, zoals je tegenwoordig veel op grotere jachten ziet? Nee, geen vloerverwarming. We hebben het wel overwogen en er zijn een aantal offertes opgevraagd. Erg duur, maar je hebt toch wel een redelijk dikke vloer nodig om de slangen van de vloerverwarming in te frezen. De Xanthiona is een jacht met 2 volledige lagen, maar daardoor is de stahoogte op de beide lagen niet al te groot. Er was dus eigenlijk geen stahoogte genoeg om voor de dikkere vloer te kiezen voor een vloerverwarmingssysteem.

Vloer in de salon, nu nog het laminaat erin

Vloer in de salon, nu nog het laminaat erin

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: