Het vierde element op motorjacht Xanthiona

Czone output module, 3x NMEA2000-USB interface en navigatie PC

Czone output module, 3x NMEA2000-USB interface en navigatie PC

Het 4de element van het 24 V en het navigatiesysteem concentreert zich rondom de 2de stuurpositie aan stuurboordzijde in de keuken. De hoofdstuurpositie is op de flying bridge waar vandaan je het jacht het best kunt overzien bij het manoeuvreren in havens, sluizen en als er weinig ruimte is. De 2de stuurpositie is voor als het slecht weer is of als je overzichtelijke lange stukken vaart.

Deze stuurpositie is het 4de deel wat nu vorm begint te krijgen bij het aanleggen van de 24 V elektriciteit en het navigatiesysteem. Een output module van het Czone systeem (zie vorige berichten) zorgt dat er 24 V is voor de gebruikers die bij de stuurpositie worden ingebouwd. Een ventilator loze PC functioneert een beetje als hart van het navigatiesysteem. Op de PC is aangesloten de Actisense NMEA2000-USB interface om informatie uit het NMEA2000 navigatiesysteem in het YachtControl programma zichtbaar te maken. YachtControl wordt gebruikt voor het monitoren van het navigatiesysteem. PC Navigo op dezelfde PC is voor het navigeren op een digitale kaart en om de AIS-posities van andere schepen in de directe omgeving op de kaart te plotten.

Op de PC draait ook nog NM2KAnalyser van Maretron die ook met een NMEA2000-USB interface op het navigatiesysteem is aangesloten om mogelijk problemen op te lossen. Czone heeft een eigen NMEA2000-USB interface voor het configureren van de Czone modules, ook deze is op de PC aangesloten.

Als de 21 inch monitor van de PC niet voor de navigatie wordt ingezet kan hij ook worden gebruikt als TV in de keuken. Naast de monitor staat de Simrad NSS7 die wordt gebruikt voor de bediening van het Czone systeem en de autopilot. Met slechts 5 geprogrammeerde knoppen op het scherm van de Simrad is het meest noodzakelijke voor het varen van de Xanthiona voor handen.

Monitor en SImrad NSS7

Monitor en SImrad NSS7

Helaas moest ik een concessie doen aan mijn idee om volledig zonder schakelaars te werken. Voor de ruitenwisser kreeg ik het door de ingewikkelde schakeling niet voor elkaar om dit via Czone te regelen. Toch maar een schakelaar op het dashboard. De 2de schakelaar op het dashboard is wel digitaal en is om via het Czone de hoorn te bedienen.

Bij de stuurpositie wordt later de Hydronautica module geïnstalleerd om met een afstandsbediening het schip makkelijker aan te kunnen leggen.

 1. #1 door Arnold de Maa op 10 mei 2017 - 12:09

  Leuk project. Jammer dat het mist aan netheid. Om de diverse interfaces etc te koppelen kan je ook een stuk bedradingskoker gebruiken werk gemakkelijk en netjes. Ook kan je losse aanschroefbare NMEA2000 connectors gebruiken. Dit voorkomt de grote rollen kabel. De keuze van de pc ben ik ook niet weg van. Is erg groot en staat los. Een wandtype wat gekoeld is op de buikenkant is beter geschikt. en gebruikt minder energie. Succes met je project groeten

  Arnold de Maa Nauticict

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 10 mei 2017 - 13:24

   Arnold, bedankt voor je reaktie. Je keek naar de oude nog deels experimentele situatie. Inmiddels kabels allemaal gefatsoeneerd. Voor de backbone van de 3 NMEA2000 netwerken heb ik gekozen voor de kwalitatief zeer goede Maretron kabels. De losse aanschroefbare connectors gebruik ik om kabels op lengte maken voor het aansluiten van de diverse apparatuur. Voor de zelfbouw fanless PC komt nog een upgrade, op dit moment zoek ik nog een geschikte behuizing met van die koelribben op de buitenkant. Dit moet een specifieke behuizing zijn voor 8 x USB.

   groet,
   Jurjen

   • #3 door Arnold de Maa op 10 mei 2017 - 15:43

    Mooi. Netjes werken kost ook niets meer. Ik kan je er wel een leveren heb je een mail adres dan stuur ik je een folder

 2. #4 door Jurjen Hoekstra op 10 mei 2017 - 15:49

  Hallo Arnold, stuur folder gaarne naar jurjenhoekstra@hotmail.com

 1. Meer NMEA2000 op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: