Verwarming nu per kamer geregeld op motorjacht Xanthiona

Verdeler met thermo-elektrische kleppen

In maart schreef ik dat de verwarming eindelijk via het huisautomatiseringssysteem (domotica) werd geregeld, echter dat was toen nog met een centrale instelling van de temperatuur. Nu is het gelukt om het per kamer te regelen. Er zijn thermo-elektrische kleppen op de verdelers van de CV gemonteerd en een speciale verwarmingsmodule opgenomen in het huisautomatiseringssysteem.

De touchscreen schermen die al in de diverse kamers waren geplaatst voor het schakelen van het licht, zijn via het ETS4 softwareprogramma uitgebreid met een toets om de temperatuur in te stellen.

 

 

Zennio HeatingBox

De toets zorgt voor de aansturing van de juiste klep op de verdeler via de verwarmingsmodule. Bijna alle onderdelen van het huisautomatiseringssysteem zijn van Zennio, daarom heb ik in dit geval ook gekozen voor de Zennio HeatingBox met 4 uitgangen van 230 V. Ook heeft de HeatingBox een functie die onderkent of alle kleppen gesloten zijn of dat 1 van de 4 open is. Op het moment dat er warmte gevraagd wordt in 1 van de kamers, gaat de juiste klep open en stuurt de Heatingbox een signaal naar een relais die de CV ketel/pomp aan zet. Zodra alle kleppen gesloten zijn stuurt de Heatingbox weer een signaal naar het relais om de CV ketel uit te zetten.

 

 

Het hele huisautomatiseringssysteem functioneert via het zogenoemde KNX protocol. KNX is een Europa-breed protocol voor gebouw- en huisautomatisering dat wordt ondersteunt door alle grote Europese fabrikanten: Siemens, ABB, Hager, Zennio, Gira, Jung, Merten, etc. Het maakt niet uit of je modules van verschillende fabrikanten gebruikt, zolang ze voldoen aan KNX werkt het altijd samen. Je programmeert de modules door het combineren van diverse waardes in zogenaamde groepsadressen. Met ETS4 gaat dat op zich vrij eenvoudig, echter je moet wel de diverse functies van de modules begrijpen om de juiste combinaties te maken bij de groepsadressen.

Even zoeken tussen de vele waardes naar ‘alle kleppen gesloten’

In eerste instantie lukte het me niet om de juiste instellingen te maken, echter na advies van EIB-Logic werd het duidelijker. EIB-Logic adviseerde om vooral ook de monitor functie te gebruiken van ETS om te achterhalen wat er gebeurt op de KNX bus, dat hielp echt.

Na wat gepruts in de software lukte het om met de toetsen op de touchscreens de kleppen aan te sturen, de stap daarna was eenvoudig om het (KNX) relais aan/uit te zetten om de CV ketel aan/uit te zetten. Nu kan in elke kamer de temperatuur worden geregeld, onafhankelijk van de temperatuur in de andere kamers.

De waardes om de temperatuur in te stellen bij elkaar in 1 groepsadres

  1. KNX remote monitoring op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: