KNX remote monitoring op motorjacht Xanthiona

Remote monitoring blijft een beetje een (dure) hobby aan boord van ons motorjacht Xanthiona. Er zijn bepaalde modules/apparatuur geinstalleerd op ons jacht om een aantal essentiele waardes van de toestand van de boot op afstand via internet te kunnen bewaken. Bij problemen krijg ik dan zo snel mogelijk een waarschuwing (per sms/email). De belangrijkste waardes voor mij zijn: wel/geen walstroom, laadtoestand service accu en stand van dieseltank voor de centrale verwarming. Ook leuk om te weten is: wat is het stroomverbruik op dit moment, met hoeveel ampere wordt de service-accu geladen en hoeveel laden de zonnepanelen op dit moment. Voor meer achtergrond kun je de eerdere artikelen Verbetering internet/remote monitoring, Status motorjacht Xanthiona op afstand bewakenVerdere overwegingen remote monitoring en Alternatieven voor remote monitoring lezen.

Dankzij een uitgebreid NMEA2000 netwerk van allerlei apparatuur en sensoren aan boord wordt de beschikbare NMEA2000 informatie via het centrale brein, de Victron GX module, gepubliceerd op de Victron Remote Management (VRM) cloud service. De data komt weer beschikbaar via het inloggen op de cloud-service met een PC of smartphone. Ik beschreef dit al eens in het artikel Victron GX vereenvoudigd het electrisch systeem. Via de historische data op het VRM kan ik gegevens terug kijken en analyseren.

De Victron Venus GX als centraal communicatie brein in het NMEA2000 systeem

Om te weten of er mogelijk ook wordt ingebroken op ons motorjacht heb ik een alarmsysteem geinstalleerd die de deuren en ramen bewaken. Op het alarmsysteem zijn ook de diverse rook- en bilgealarmen aangesloten. Bij onraad krijg ik via SMS een berichtje. Dit is nog aangevuld met enkele camera’s, die ook op afstand live de beelden doorgeven.

Deur alarm per SMS

Voor de bediening van de lichten, het raam, de ventilatie en de centrale verwarming is een 230 V huisautomatiseringssyteem geinstalleerd dat werkt via het KNX protocol. Ik heb de werking hiervan al eens beschreven in de artikelen: centrale verwarming aangestuurd via KNX, verwarming per kamer geregeld via KNX en ventilatie per KNX. De bediening van alles gaat via programmeerbare touch screens (er zijn geen knoppen) en bewegingssensoren. Helaas kon ik op afstand dit systeem niet monitoren en bedienen. Onlangs heb ik daarom 1 van de touchscreens vervangen door een exemplaar die via een ethernet aansluiting nu aan de router hangt. Na wat programmeerwerk en het koppelen van de smartphone met het touchscreen kan ik nu op afstand de lichten uit en aan zetten, maar met name de centrale verwarming (per kamer) wat lager zetten. Na een dag klussen aan boord, kwam ik er thuis wel eens achter dat ik weer vergeten was de thermostaat lager te zetten bij het verlaten van de boot. Ik ben er wel eens speciaal voor terug gereden. Maar nu kan ik dat vanaf thuis of onderweg doen.

Voortaan met de smartphone ook de lichten, het raam en de CV bedienen via het KNX huisautomatiseringssysteem

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: