Afgelopen week was er een probleem met de stroom op ons motorjacht Xanthiona. De Xanthiona ligt momenteel in Rotterdam en is bewoond, maar op afstand kan ik niet zien hoe het staat met de walstroom, de staat van de accus en of er tanks vol of leeg zijn. Via de telefoon kon ik met hulp van de bewoner niet vaststellen wat het probleem was. Dus even op en neer naar Rotterdam met de auto. Uiteindelijk bleek de Victron Quattro in ‘error’ te zijn, mogelijk doordat de service accu inmiddels flink leeg was en de Victron te lang ‘bulk’ had geladen. Simpel uit/aan van de Quattro lostte het probleem op en hij ging weer vrolijk door met laden.
Ik kreeg nu wel de behoefte om de stroomvoorziening op afstand te willen bewaken. Na 4 uur zoeken en lezen op het internet zie ik een aantal opties.
Optie 1
Victron heeft de Global Remote, dit is een GSM/GPRS modem. De Global Remote kan verbonden worden via de MK2 interface op de VE-bus aansluiting van de Victron Quattro. Ook kan de accumonitor BMV600/700 via de BMV datalink worden aangesloten op Global Remote. De status en alarmen worden via SMS tekst berichten doorgegeven aan een mobiele telefoon. De gelogde data kan ook via GPRS/GSM/4G verbinding naar het Victron portal worden doorgestuurd, waar alle gegevens gelezen kunnen worden.
Er is ook een versie met een ethernet aansluiting, de Global Ethernet Remote. De Ethernet Remote heeft dezelfde functies als de Global Remote. Een extra functie van de Ethernet Remote is de mogelijkheid tot aansluiting op een LAN-netwerk met een speciale kabel. Op deze manier kan de Ethernet Remote worden aangesloten op het internet zonder een SIM-kaart.
De Victron Ethernet Remote kan mogelijk via de ethernet poort direct worden aangesloten op de bestaande router die ik aan boord heb voor een permanente internet verbinding aan boord. Deze Teltonika router levert normaliter of via een vaste internet internet verbinding (in de haven van Rotterdam bijvoorbeeld) of via een mobiele 4G verbinding WIFI tijdens het varen.
Nadeel: naast de mogelijke kosten voor het gebruik van een mobiele verbinding, is een nadeel vooral dat je alleen de Victron informatie van de status van de walstroom, de accu en de laadtoestand door krijgt. De niveaus van de tanks, die via het NMEA2000 network worden gecommuniceerd, kun je dus niet zien.
Er zijn nogal wat leveranciers die een systeem aanbieden die via GSM/GPRS werken. Allemaal een eigen kastje met eigen sensoren, veelal volgens de laatste trend draadloos. Geen leverancier die zich druk maakt over interferentie met andere draadloze apparatuur aan boord. Ook wordt er weinig nagedacht over integratie met reeds bestaande systemen aan boord, zoals het NMEA2000 netwerk. Ik ben niet onder de indruk. Een paar voorbeelden:
MyBoatStatus
YachtWatchman
BoatCommand
GOST
BoatAware
BleuTraker
SirenMarine
Optie 2
Het nadeel van optie 1 (geen status van niveau van de tanks) leidt tot een mogelijke oplossing met een aansluiting op het NMEA2000 netwerk. Alle informatie van de walstroom, de accu en de laadtoestand is ook op het NMEA2000 netwerk beschikbaar. Normaliter wordt dit op de Xanthiona zichtbaar gemaakt op het Czone schermpje. Deze informatie wil ik dus op afstand op een mobiele telefoon of PC kunnen zien.
Op het internet vind ik het product Sentinel Marine. Het is een compact kastje waar het NMEA2000 netwerk op wordt aangesloten en via GSM/GPRS/4G wordt de informatie doorgestuurd naar een app op de mobiele telefoon/tablet of naar een webserver waar de informatie beschikbaar is. Er zijn een aantal varianten van de Sentinel module die verder ook GPS tracking biedt. Ook kan er een deur of bilge alarm op de module worden aangesloten. Omdat de Xanthiona een stalen schip is, is een externe GSM antenne noodzakelijk. Op de website van de Nederlandse leverancier, de Stille Boot, lees ik dat er ook iets met Czone gedaan wordt, wat precies is nog niet duidelijk.
Nadeel: kosten voor uitbreiding van de mogelijkheden en jaarlijkse kosten voor de GSM/GPRS/4G verbinding.
Optie 3: In een enthousiaste bui had ik ook al eens een Simrad GoFree wifi module gekocht. Het hele navigatiesysteem van de Xanthiona bestaat uit Simrad onderdelen, dus met die GoFree dacht ik wel iets slims te kunnen doen. Bij het lezen van de handleiding blijkt dat de GoFree vooral bedoeld is om de informatie van de Simrad schermen via wifi op de boot beschikbaar te maken op een mobiele telefoon of een tablet (access point mode). Hier zie ik het nut niet van. De NMEA2000 informatie is normaal wel op de Simrad schermen zichtbaar, maar als je niet vaart staan de schermen uit en kan de informatie niet via de GoFree zichtbaar worden gemaakt. De GoFree geeft mij ook niet de mogelijkheid om de info op afstand te bekijken. Wel kun je met de GoFree het internet op en zodoende eventuele updates binnen halen (client mode). Geen optie dus.
Er zijn diverse fabrikanten die een wifi-achtige oplossing bieden, maar het beperkt zich meestal tot het zichtbaar maken van de informatie op een tablet of een smartphone OP de boot. Zoals gezegd, daar zie ik het nut niet van. Er zijn duizenden euros geinvesteerd om een goed navigatiesysteem beschikbaar te hebben bij de stuurstand, dan heeft het weinig zin om dit dan ook nog op een tablet zichtbaar te maken, alsof je bij de stuurstand weg zou kunnen lopen en met je tablet in de hand de boot kunt bedienen. Dit nog even los van de nodige technische complicaties en kans op interferentie.
Optie 4: een internet protocol gateway in combinatie met een cloud service is ook een optie. Deze is vergelijkbaar met de Victron Ethernet Remote, maar levert alle NMEA2000 informatie. Maretron heeft de Maretron IPG100. Deze wordt gekoppeld aan het NMEA2000 netwerk en via ethernet aan de Teltonica router. Via de Maretron Real Time Cloud service kun je op je tablet of smartphone alle NMEA2000 informatie bekijken. Een uitgebreide mogelijkheid bied Maretron met de MBB300C die ook GPS tracking levert.
Om GPS tracking met de IPG100 mogelijk te maken, moet de huidige NMEA2000 GPS uit het 2de deel (wat alleen aan staat als er gevaren wordt) van het NMEA2000 netwerk worden gehaald en moet worden gekoppeld aan het 1e deel dat 24 uur per dag aan staat.
Er zijn meerdere leveranciers die een vergelijkbare internet gateway in combinatie met een cloud service bieden, zoals bijvoorbeeld SeaSmart met zijn SeaSmart E-net. De configuratie ziet er dan als volgt uit:
SeaSmart heeft o.a. de HelmSmart cloud service.
Beste oplossing (vooralsnog):
De beste oplossing lijkt me vooralsnog optie 4: een internet gateway in combinatie met een cloud service. Dit zou bijvoorbeeld de Maretron IPG100 of de Seasmart ENet kunnen zijn. Nadeel van de Maretron is de wat hogere prijs (800 euro versus 495 dollar, alhoewel na importbelasting en BTW zal de 495 dollar ook wel richting 800 euro gaan). Voordelen van deze oplossing:
-alle NMEA2000 informatie op afstand te bekijken
-instellen van alarmen mogelijk
-geen extra antennes (minder kans op interferentie)
-geen extra kosten voor mobiel gebruik van het internet
-vergaande integratie van systemen
-GPS tracking/Geofencing mogelijk