Ervaringen tijdens vakantiereis 2020 motorjacht Xanthiona

In het vorig bericht beschreef ik dat we met ons motorjacht dit jaar NIET naar Friesland gingen (inmiddels lees ik dat het een gekkenhuis is daar) en ook NIET naar Maastricht. Geleerd dat er voor een 16.70 meter motorjacht veel minder ligplaatsen beschikbaar zijn dan voor een 12 meter jacht, zeker in het hoogseizoen.

Waar gingen we dan wel heen?

Dit werd de uiteindelijke route, 482 km

Ik beschreef in het vorige bericht dat we vanuit Lathum terug gevaren zijn naar Maurik, om daar met dochter/vriend/kleindochter een paar aangename dagen te verpozen op Vakantiepark Eiland van Maurik.

Op de fraaie waterplas bij Maurik hebben we ook 2 dagen geankerd en daar werden we nog een ervaring rijker. Op de 2e ankeravond zat ik rustig wat te laptoppen en toen ik even op keek, dreven we ineens midden op de plas. Naar mijn mening had ik genoeg ankerketting uitgezet, maar er waren overdag diverse windschiftingen en die hebben uiteindelijk het anker los gekregen en met 30 meter diepte bungelde het anker mooi onder de boot. We hebben de Xanthiona verplaatst naar een baai met meer beschutting en maar 8 meter diepte. Ankeralarm aan en ’s nachts nog een keer er uit om de boel te checken.

Misschien veiliger: tot dicht op de oever varen en achter anker uit zetten?

Vanuit Maurik zijn we weer naar jachthaven de Mars op de Rhederlaag bij Lathum gegaan, omdat er 1) plek was, 2) het een erg leuke omgeving is en 3) omdat we wilden overbruggen tot na het weekend om dan de Hanzesteden te bezoeken. Het idee erachter was dat na het weekend een deel van de staycationers (die lui die in eigen land op vakantie gaan) inmiddels weer aan het werk zijn. Het is dan weer rustiger op het water en de kans dat je een ligplaats kunt krijgen is groter.

Vooral bij Oosterbeek en Arnhem prachtige huizen langs de Lek
Typisch Nederlands plaatje langs de Lek

Tijdens het tweede verblijf in Lathum hebben we o.a. een fietstochtje gemaakt naar Velp, waar we de allerlekkerste ijskoffie ooit hebben gedronken/gegeten bij Gelateria La Farfalla in de Hoofdstraat. We hebben in de daarop volgende Hanzesteden ook iedere keer diverse ijskoffies uitgeprobeerd, maar nee, er is maar 1 kampioen van Nederland: Gelateria La Farfalla.

De lekkerste ijskoffie van Nederland (foto eerlijk gestolen van de Facebook pagina van Gelateria La Farfalla)

Op de terugweg van Velp naar Lathum nog even langs gewipt bij Landgoed Biljoen, helaas niet geopend voor publiek.

Doesburg heeft een speciale passantenhaven, waar je niet kunt reserveren, maar onze verwachting dat er wel plek zou zijn na het weekend klopte. In de haven is een speciale betaalautomaat, die je een havenkaart (creditkaart formaat) geeft, waarmee je het hek binnen kunt komen na de stadswandeling door het fraaie stadje Doesburg. De kaart kun je opladen om vervolgens er stroom en water mee te betalen. Maar voor de rest heb je niets meer aan de kaart, want bij de volgende steden is er weer een ander systeem.

Doesburg komt in zicht

Ook merk je dat de afvalsystemen in de diverse gemeenten verschillend zijn. Bij ons in Amersfoort is glas gescheiden in wit, groen en bruin. Onderweg gaat alle kleuren bij elkaar in de glasbak. Doen we in Amersfoort aan PMD (Plastic, Metalen en Drinkpakken), scheiden van het tuin/groente/eet-afval, papier en het restafval, zie ik onderweg alleen restafval, soms papier, of alleen plastic en restafval. Omdat ik toch wel wat milieubewust ben gaat ons PMD en het glas van 3 weken mee terug naar Amersfoort

Bij aankomst in Doesburg rond 11.30 uur was er nog genoeg plek, ’s avonds was het op 1 plek na vol.

Voor Zutphen en Deventer heb ik een dag vooraf gebeld of er een ligplaats beschikbaar was. In Zutphen stond de vriendelijke havenmeester ons ’s ochtends om 11.00 uur al op te wachten en dirigeerde ons naar de enige vrije plek voor een 16.70 meter motorjacht. Zutphen is een slag groter dan Doesburg en heeft een fraai centrum met veel historische gebouwen en bezienswaardigheden. Echt de moeite waard.

Zutphen
Blijft mooi die bol
De Vispoorthaven is de leukste van de 4 havens in Zutphen
Op weg naar Deventer

Deventer verraste ons. We waren er 1 keer eerder geweest met de auto en vonden het toen ook al leuk. Na een flinke wandeling van 30 minuten vanaf de mooie jachthaven ZMV Deventer, overtrof de binnenstad van Deventer onze verwachtingen, nog mooier dan Zutphen, nog meer historische gebouwen/huizen/straten en bezienswaardigheden. En het is er erg gezellig; leuke pleinen met veel cafe’s en terrassen. En mijn engelse echtgenote moest natuurlijk even een paar crumpets eten bij de zeer bijzonder gelegen Tearose (just British), waarlijk uniek. Na meer dan 40 jaar varen door Nederland kies ik unaniem voor Deventer als mooiste stad van Nederland. We zijn daarom ook 2 dagen gebleven en hebben Zwolle maar overgeslagen.

Deventer, fraaie stad direct aan de IJssel
De Waag in Deventer aan een plein met veel terrassen (corona proof)
De Tearose, voor een echte unieke Britse high tea/lunch/snacks of tea.

Vlak voor Kampen kreeg ik het aan de stok met PC Navigo, de routeplanner software voor boten. De Stadsbrug had een doorvaarthoogte van 5.70 meter en dat is net te laag voor de Xanthiona (7 meter met antennes op, 6.20 met antennes neer). Gauw even bellen, waar is het telefoonnummer? Voorheen kon ik naar ik meende in PC Navigo op een willekeurige punt in de route klikken en dan kreeg ik bijbehorende informatie te zien, zoals VHF kanaal, doorvaarthoogtes, telefoonnummer, etc. Nu niet, dat was even lastig. Na wat gestuntel in de software, kon ik ook op de kaart klikken, waarna de informatie alsnog beschikbaar kwam, maar dit is wel minder handig, vooral als er nogal wat objecten dicht bij elkaar staan.

In gevecht met PC Navigo om detail informatie van routepunt te tonen

Ik ben nu in afwachting van een reactie van Noordersoft, de fabrikant van PC Navigo. Die had ik tijdens de reis ook al over 2 andere eigenaardigheden geïnformeerd die voor verbetering vatbaar zijn.

Een kronkelende IJssel, die hier wat breder is en waar de stroom minder sterk is.

Een bekende consumenten organisatie waarschuwt altijd dat het o zo spannend en gevaarlijk is op de IJssel vanwege de sterke stroming en de beroepsvaart, dat soms met blauw bord aan de ‘verkeerde’ oever vaart. We hebben dat niet zo ervaren, de IJssel is een mooie rivier, met 4 km/uur stroming, breed genoeg, weinig beroepsvaart waarvan een enkeling bij bepaalde bochten het blauwe bord voert. Niks aan de hand, rustig oversteken naar de andere kant en het vrachtschip stuurboord op stuurboord passeren.

Op het hele traject van de IJssel kwamen we slechts 3 keer een vrachtschip tegen met blauw bord, waardoor we stuurboord op stuurboord moesten passeren.

Kampen hebben we ook we ook wel eens bezocht toen we nog zeilden. Bij aankomst verwachtte ik in de passanthaven te komen, maar klaarblijkelijk had ik met de havenmeester afgesproken om in de kleine Buitenhaven te gaan liggen met de Xanthiona. De havenmeester vond het wel mooi zo’n groot jacht tussen het kleine grut: De Xanthiona komt binnen varen.

Kampen
Traditionele schepen langs de kade in Kampen
De binnenstad van Kampen is coronaproof
Tussen het kleine ‘grut’

De laatste Hanzestad die we bezochten is Elburg, waar we ook eerder zijn geweest. Het is een fraai vestingstadje met de nodige historische gebouwen en een rijke visserijgeschiedenis.

Botters in de haven van Elburg
Werf in Elburg waar botters worden gerestaureerd
Weer een ander betaalsysteem voor het liggeld, nu in de haven van Elburg, wel gemakkelijke bediening, gebaseerd op de eerlijkheid van invoer van gegevens

In Elburg hebben we de expositie Zandverhalen bezocht, dit is 1 van de grootste indoor zandsculpturen expositie ter wereld. Deze expositie is het grootste verhaal van onze tijd vormgegeven in Bijbelverhalen in zand, die historie, kunst en cultuur verbinden. Ongelooflijk wat de kunstenaars van over de hele wereld hier hebben uitgebeeld in zand, in combinatie met bouwmaterialen, levende bomen, industriele objecten en een stuk historie uit Elburg. Uitzonderlijk creatief, fascinerend en heel erg mooi. Dit is echt een aanrader om te bezoeken, zie Zandverhalen.nl.

Het verhaal van Kain en Abel in zand uitgebeeld
Bijbelse verhalen gemixed met een stukje historie van Elburg

Uiteindelijk hebben we na 482 km varen weinig gekke dingen meegemaakt, geen stomme handelingen gezien van andere plezierjachten, iedereen groette en de etiquette werd netjes gevolgd. Op die ene keer na dan, toen een jacht met de achterkant naar onze achterkant toe aanmeerde. Vervolgens zaten de 2 heren keurig de hele tijd op het achterdek om te kijken wat wij deden. Onder de vermelding dat ik ze wat meer privacy gunde heb ik een tijd later de Xanthiona maar omgedraaid.

Verder werkte alles op de Xanthiona zoals het moest werken en tijdens het varen is er maar 1 probleem(pje) geconstateerd. Het alarmsignaal van de Aqualarm module van het koelwatersysteem deed het niet meer. Het Aqualarm is gekoppeld aan het Czone systeem en dat geeft overal op het NMEA2000 netwerk een alarm zodra er geen koelwater meer door de Aqualarm module stroomt. Het alarmsignaal is voor mij en de motor cruciaal. In eerste instantie dacht ik dat het probleem veroorzaakt werd door de nieuwe firmware update van de Czone modules, die ik vlak voor de vakantie had geinstalleerd. Achteraf bleek dat de ‘verbeterde’ Aqualarm module, die ik 1.5 jaar geleden had gemonteerd, defect was. Met de ‘oude’ Aqualarm module weer gemonteerd in het koelcircuit heeft de Xanthiona weer een betrouwbaar koelsysteem met alarm.

Het gedoe met geen ligplaats in diverse havens heeft me nu overtuigd dat er voor de volgende vakantie een generator moet komen, zodat we ook op willekeurige plaatsen en voor anker kunnen overnachten.

Het brandstofverbruik over de 482 km was totaal 440 liter diesel, daarmee verbruikt de Xanthiona gemiddeld 0.91 liter per kilometer. Dit is bij een snelheid van ca. 12-13 km/uur en 1300-1400 toeren.

 1. #1 door Menno Kuiper op 26 oktober 2020 - 18:20

  1,1 km per liter diesel

  Verder een mooi verslag!

  • #2 door Menno Kuiper op 26 oktober 2020 - 18:32

   Sorrie had het even niet goed gelezen. ’t staat wel correct in het verhaal: 0.91 liter per km, ofwel 1 liter op 1,1 km.
   Op de IJssel natuurlijk stroom mee, maar op de Rijn stroom tegen.
   Geen idee of dit zuinig is of niet voor een dergelijk groot plezierjacht.

 1. Met laag water over de Lek en IJssel | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: