Niet naar Friesland en niet naar Maastricht met ons motorjacht Xanthiona

Het oorspronkelijke plan

Dit jaar had ik me voorgenomen om in de vakantie met de Xanthiona naar Friesland te gaan. Ik had een leuke route gepland van ca. 400 km met diverse stops. Een week voor onze vakantie vroeg ik me af of het mede door de Coronacrisis niet te druk zou zijn in Friesland. Veel mensen gaan door deze situatie in Nederland op vakantie. Wel zo veilig. Mijn echtgenote hoorde op haar middelbare school diverse leerlingen praten over vakanties in Friesland, ouders die een boot huren in Friesland of ouders die een boot kopen en naar Friesland willen. Bij ons in de haven van Strand Horst en in enkele media hoor/lees ik dat de verkoop van boten erg goed gaat en dat men in Nederland blijft. Met andere woorden, herbezinning op onze bestemming, besloot ons er toe om dan maar richting Maastricht te gaan. Daar zal het hoogstwaarschijnlijk minder druk zijn. Met de boot ben ik er nog nooit geweest en in Friesland diverse malen.

Vanuit Strand Horst via Amsterdam, Amsterdam Rijnkanaal, Lek, Arnhem, Nijmegen, Maas, Venlo, Roermond, Maasbracht naar Maastricht en via de Gelderse IJssel terug was het nieuwe plan. Een route van ca. 700 km. Op de 1e avond in Weesp aangekomen werd het door een aantal schippers nog eens bevestigd, Friesland lag vol: Sneek, Terherne, Grouw, Fluessen en lange wachttijden bij de sluizen. Een enkeling wist te vertellen dat de Friezen er zelfs genoeg van hadden en Friesland ontvluchtten met hun boot.

Het nieuwe plan

Maar er werd ook gezegd dat het naar het zuiden ook wel druk zou zijn. Een beetje gewaarschuwd dacht ik, dan probeer ik in ieder geval maar te reserveren bij het Eiland van Maurik, op weg naar Arnhem. Hier wilde ik eigenlijk een paar dagen blijven zodat dochter met kleinkind konden komen. Helaas, eerst volgende week helemaal vol. Plan wijzigen? Nog niet. Eerst maar eens verder kijken. De Lek op konden we in Culemborg nog net een plekje krijgen.

Daar op de 2e avond toch maar een completere planning gemaakt en diverse havens op weg naar Maastricht gemaild/gebeld. Een flink aantal waren de komende dagen ook vol of sommigen maken geen reservering: kom maar en we zien wel of er plek is. Als er dan geen plek is moet je ergens wild gaan liggen of voor anker gaan. Maar voor mij is dat een iets te grote gok, op de Xanthiona gebruiken we nogal wat apparatuur en op zijn tijd lusten we graag een kopje koffie of thee. Nog zonder generator, moet ik dus af en toe wel stroom tanken.

Rustig vaarwater en mooie landschappen op de Lek

Waar nu heen? Ik herinner mij jachthaven/camping de Mars aan de mooie grote zandplas Rhederlaag bij Rheden/Lathum langs de Geldese IJssel. Ooit overwogen we daar een vaste ligplaats te nemen. Een belletje en de volgende dag maken we een mooie tocht over de Lek langs, Wageningen, Renkum, Oosterbeek en Arnhem. Daar draaien we de Gelderse IJssel op en met de stroom mee varen we met 17 km/uur naar de Gieseplas en Lathumse Plas. De omgeving van de Rhederlaag brengt ons direct in vakantiestemming, mooi vaarwater en prachtige stranden.

Prachtige stranden waar ook veel wordt geankerd

In Lathum heb ik nog geprobeerd een aantal havens te reserveren op weg naar Maastricht, maar geen geluk. Als alternatief nog een poging gedaan om te reserveren bij Eiland van Maurik en dat lukte voor 5 dagen. Hierna ook maar afgezien om Maastricht nog te bereiken. En dus terug gevaren via de Gelderse IJssel en de Lek naar Maurik. Ondertussen was het prachtig weer met een voorspelling van 36 graden. Om de hitte te vermijden ’s ochtends om 6 uur vertrokken. Geweldig varen is dat, glad water, heerlijk rustig en vooral stille natuur en een mooie licht inval. Met de stroom tegen varen we ca. 9 km/uur.

Om 06.00 uur over de Rhederlaag zandplas
Mooi, mooi, mooi

We genieten dubbel nu we over de Lek terug varen naar Maurik. Eiland van Maurik is een vakantiepark en dus erg leuk voor dochter (met vriend) en kleine van 2 jaar. Er zijn diverse attracties en activiteiten en de nodige horeca. Na 5 dagen pret en plezier zijn we weer met z’n tweeën en verlaten het vakantiepark voor een ankerplaats ergens op de zandplas bij Maurik. We kiezen een stek dat net genoeg (gratis) wifi biedt van een naburige camping, zodat ik dit verhaal kan publiceren.

Vakantiepark Eiland van Maurik
Voor anker bij een eilandje met uitzicht op naburige jachthaven en camping
’s Ochtends om 06.00 uur genieten van zonsopkomst
Ankeren doen we bijna nooit.
  1. #1 door Kees op 20 oktober 2020 - 13:43

    Leuk Jurjen
    👍

  1. Ervaringen tijdens vakantiereis 2020 motorjacht Xanthiona | Xanthiona
  2. Met laag water over de Lek en IJssel | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: