Zomerprofiel voor motorjacht Xanthiona weer ingesteld

Vorig jaar heb ik uitgebreid verteld over de diverse instellingen van de Victron GX, MPPT en Quattro om het maximale uit de zonnepanelen te halen, zie o.a. de berichten: Instellingen voor zonnepanelen op motorjacht Xanthiona en Ervaring met zonnepanelen op motorjacht Xanthiona. Vandaag scheen de zon weer volop en bij het controleren van de opbrengst van de panelen stond de meter weer op 0. De discussie rondom de werking van de instelling DVCC op de GX, die ik vorig jaar stelde, is voor mij nog niet beslecht. Ik heb zelfs de Nederlandse handleiding gedownload en nageplozen, maar ik lees nog steeds dat Victron schrijft dat “Als u de DVCC inschakelt, verandert een GX-apparaat van een passieve in een actieve monitor.” En: “Voor systemen met loodzuuraccu’s biedt de DVCC functies zoals een configureerbare systeembrede laadstroomlimiet, waarbij het GX-apparaat de omvormer/acculader actief beperkt voor het geval de zonneladers al op vol vermogen werken.” En: “Dit is een door de gebruiker configureerbare maximale laadstroominstelling. Het werkt voor het hele systeem. MPPT-zonneladers hebben automatisch de prioriteit boven het lichtnet/generator.

Echter ik zie het niet. De walstroom aansluiting bleef vandaag stroom leveren en het zonnepaneel deed niks. Tijd dus om dit maar weer te forceren. De Victron assistent functie die ik hiervoor vorig jaar had ingesteld, was in de winter uitgeschakeld omdat er dan weinig zon is. Hieronder nogmaals de nu weer opnieuw ingestelde assistent, met een paar kleine wijzigingen, die er voor zorgt dat de zonnepanelen maximaal stroom leveren, tenzij er langer dan 120 seconden meer dan 1200 Watt wordt gebruikt, of als de spanning van de service-accu lager is dan 23.5 V, of als State of Charge (SoC) lager wordt dan 70 %. In die gevallen wordt de walstroom weer ingeschakeld voor ten minste 10 minuten, tot dat de SoC weer 90 % is.

Tevens zorgt deze assistent er voor dat er ook op uitgang 2 (voor de zware gebruikers) stroom staat, tenzij de SoC lager wordt dan 74 %. In dat geval worden de zware gebruikers afgeschakeld en wordt de service-accu niet onnodig ontladen. We kunnen dan niet meer de oven, magnetron, vaatwasser en wasmachine gebruiken. Wel kunnen we met ons 2-pits inductiekookplaatje dan nog een eitje of pannekoek bakken of een soepje klaar maken.

Na het op afstand uploaden van de nieuwe instellingen via het Victron VRM portal, schakelde de walstroom onmiddelijk uit en sprong de zonnepaneel lader naar 450 Watt. Doel wederom bereikt. Nu blijven monitoren of het werkt zoals bedacht.

Ik ben benieuwd hoe het dit jaar verder gaat met de totale stroomvoorziening, mede omdat ik vorig jaar na onze slechte ‘stroom’ ervaring tijdens de vakantie, een veel zwaardere dynamo heb geinstalleerd: Meer stroom op motorjacht Xanthiona.

Hieronder zie je hoe het verloop was van de spanning en de stroom van de accu van de dag er voor tot de vroege ochtend er na. De zon schijnt de vorige dag voldoende om de gebruikers te voeden en de accu te laden tot ca. 17.00 uur. Daarna is er te weinig zon en wordt er meer verbruikt dan geladen. Gedurende de nacht wordt de accu verder ontladen en de dag er op, zie je dat zon in sterkte weer toe neemt en dat er meer stroom wordt geproduceerd dan gebruikt. De accu’s die tijdens de nacht van 93 % naar 86.7 % waren verminderd, zullen nu weer worden opgeladen.

  1. Net even wat anders op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: