Blog motorjacht Xanthiona. Over de bouw van het technisch vaarklaar casco, de afbouw van het interieur, installatie van electra, sanitair en navigatiemiddelen. Het gaat over bijzondere ideeën en afwijkende concepten, wonen aan boord, soms om experimenten, maar vooral over overwegingen en keuzes en het uiteindelijk resultaat. Specificatie Xanthiona. De Xanthiona is een Almarine 1700, L X B x D: 16.70 x 5.50 x 1.20, geleverd als technisch vaarklaar casco in oktober 2011. Er is nu 10 jaar aan gewerkt en is ongeveer 99 % klaar. Zie ook de Tijdlijn voor het verloop van de werkzaamheden. 

 1. #1 door coen van houtum op 12 oktober 2011 - 18:22

  Hallo Jurgen ,

  Word erg mooi , ik bekijk je site regelmatig , mooi om te zien dat het zo goed gaat , vooral je detailfoto’s geven een goed beeld van de bouw .

  Groeten Coen van Houtum , Bonito Boats Veghel

 2. #2 door Jurjen Hoekstra op 12 oktober 2011 - 18:32

  Hallo Coen, bedankt voor je reaktie. De Xanthiona gaat op 26 oktober te water, wat proefvaren, officiele in bedrijf stelling van de motor door Vink diesel op 31 oktober en dan varen we die dagen erna naar Duitsland. Ik hoop op zaterdag 4 november in de haven van Oberwinter te liggen. En dan begint de megaklus voor mezelf: het interieur aanbrengen.
  Gr. Jurjen

 3. #3 door floris coers op 11 oktober 2012 - 18:23

  Hallo Jurjen, dit ziet er mooi uit allemaal ! Ik heb even naar de bouwfoto’s gekeken en dit project doet me erg denken aan vier jaar geleden. Een kennis van mij heeft zelf een Van der Valk Continental van 17 meter nagebouwd. Gewoon begonnen zonder tekening of iets. Dit schip heb ik naar zijn wens en aan de hand van vier internet foto’s voor een idee van de stijl voor hem betimmerd. Wellicht kan ik iets voor je betekenen tijdens de afbouw. Ik ben zelfstandig scheepstimmerman . Je kunt een aantal foto’s van mijn werk bekijken op
  http://www.coersshipservices.nl

  Je kunt mij tevens bereiken op +31(6)18098004

  Met vriendelijke groet,

  Floris Coers.

 4. #4 door mat donk op 3 september 2013 - 12:37

  Beste Jurgen , prachtig project maar ik wil je wel wat mee geven , je maakt keuzes maar je gaat eerst voor kwaliteit en betrouwbaarheid maar vooral voor de service die je ook in het buitenland moet kunnen krijgen wand je geeft aan om richting het zuiden tegaan. Nou zal iik jou aanraden om veel heel veel reserve onderdelen mee te nemen van je motor en verwarmings ketel ik spreek uit 15 jaar ervaring met de motorboot en rond de middelandsezee vind jij zomaar geen onderdelen voor niet bekende nautische merken, iveco volvo penta vetus deutz vw-marine cartepillar johndere en mastervolt kabola voor dieze merken kan jij daar terecht . De keuze van motor die jij hebt gemaakt kan heel interesant zijn hier in nederland dicht bij je dealer maar aan de middellandse zee ???? dus neem maar genoeg reserve onderdelen mee …… en zorg dat je zelf heel handig bent met deze techniek. Verder krijg je een prachtig schip en vergeet niet tijdens jou bouw elk jaar een keurings raport door een erkende scheeps taxateur te laten maken wand brand je af beur je niets dan dag geld als je geen rapprt hebt want het is een zelfbouw project en geen werf schip dus waarden van andere boten kan je niet vergelijken. Het is maar een tip…..gr mat

 5. #5 door GWE Nouwen op 23 november 2014 - 14:36

  Hallo Jurjun,
  Na het grondig bekijken van je motorboot heb ik besloten deze te gaan bouwen als model in de schaal van +/- 1:10.
  Mede omdat jij alles zo gedetailleerd hebt gefotografeerd en beschreven.
  Met het zij aanzicht, onderdek, stuurstand – keuken – salon en bovendek ben ik al begonnen met tekenen (Windows paint) helaas kan ik niet overweg met 3d programma’s wat het tekenen zou vergemakkelijken.
  Het zou mij ontzettend helpen als je bouwtekeningen hebt van het jacht aangezien ik nu alles kopieer en vergroot naar de schaal van 1:10.
  M.V.G.
  Gerard Nouwen.

  • #6 door Jurjen Hoekstra op 23 november 2014 - 15:12

   Hallo Gerard,
   Erg leuk dat je de Almarine 1700 als model wilt gaan bouwen. Ik heb alleen een zijaanzicht en interieur plattegronden. Als je echt de bouwtekeningen zou willen hebben, dan zou je die kunnen bestellen bij http://www.bruceroberts.com. De Almarine 1700 is hetzelfde als de Euro 1600 van Bruce Roberts. Gedetailleerde bouwtekeningen zijn te bestellen via de website. Ik zal je seperaat de zijaanzicht en interieur plaatjes toesturen.
   Veel succes met je ‘projectje’, stuur me te zijner tijd eens een foto als het klaar is.
   vr.gr.
   Jurjen Hoekstra

 6. #7 door Eric Huybrechts op 9 januari 2015 - 17:12

  Hello Jurjen,

  Allereerst nog de beste wensen voor een prima 2015 voor jezelf en de familie (zonder ziekte, integendeel kerngezond en energiek!), en voor het project. Geen wonder dat het allemaal nog wat uitloopt, als ik lees hoe je het verder uitzonderlijk nauwgezet blijft uitpuzzelen en afwerken. Het wordt in ieder geval bijzonder mooi. Als je ooit in Gent moest aanmeren, ons appartementje ligt aan de Visserij, niet ver van Portus Ganda, nu al welkom voor een hapje & drankje, wanneer het ook ooit zou passen. Verder veel plezier in “het leven na OCCAR”!

  Tot horens, en met beste groet, Eric

  • #8 door Jurjen Hoekstra op 11 januari 2015 - 00:31

   Hallo Eric,
   Ook voor jou en de jouwen een voorspoedig, gezond en geluksvol 2015. Het gaat nu goed met de voortgang van de Xanthiona, na de after-summer dip. Helaas is het jacht niet klaar als ik eind januari bij OCCAR vertrek. We willen er deze zomer mee op vakantie op de Moesel en daarna gaat ie naar Nederland. Ik probeer hem vrij dicht in de buurt te krijgen zodat ik zeker de 1.5 jaar tot aan mijn vervroegd pensioen het helemaal af kan maken. Tegen eind januari is het timmerwerk grotendeels klaar en zal ik nog veel technische zaken moeten gaan aanbrengen. Ook zal ik in januari een routeplanningsprogramma aanschaffen en ik zal dan eens kijken of met mijn diepgang, hoogte en breedte Gent bereikbaar is. Zou wel leuk zijn. In ieder geval gaan we de voor ons bevaarbare wateren van Belgie proberen.

   Keep in touch.
   gr. Jurjen

 7. #9 door Wicky op 9 januari 2015 - 21:42

  Hoi Jurjen

  Wat jammer dat je weer terug miet naar NL.
  Je bent flink opgeschoten met al het werk.
  Je boot ziet er, van binnen, steeds mooier uit.
  Wij zijn nu bezig met isoleren op Kyra.
  Ik wens je toe dat je in de zomer een mooie tocht met Xanthiona kan maken,

  Groetjes

  Jurgen en Wicky

  • #10 door Jurjen Hoekstra op 11 januari 2015 - 00:43

   Hallo Jurgen en Wicky,

   Bedankt voor jullie reaktie. Ik wens jullie een voorspoedig 2015 met veel successen voor de Kyra. Helaas is de Xanthiona eind januari nog niet klaar als ik terug ga naar Nederland, maar het timmerwerk moet nagenoeg klaar zijn. Daarna zijn er nog een hoop technische zaken die nog gedaan moeten worden. Het jacht blijft nog tot aan de zomer in Bonn, want we willen er mee op vakantie op de Moesel, daarna gaat ie terug naar Nederland. Ik probeer hem zo dicht in de buurt te krijgen van Amersfoort zodat ik zeker de 1.5 jaar tot aan mijn vervroegd pensioen het helemaal af kan maken. Behalve de isolatie van de Kyra, hoe gaat het voor de rest met de plannen?

   Hou contact.
   gr. Jurjen

 8. #11 door Henk van Omme op 13 juli 2017 - 19:58

  Hoi Jurjen; ik zag de schema’s met de 3 netwerken en dacht dat het wel behoorlijk op een CV90 lijkt…
  Nog in de haven bij strand horst ?
  Groeten

  • #12 door Jurjen Hoekstra op 15 juli 2017 - 09:35

   Hallo Henk, de 3 netwerken zijn eigen inspiratie. Gezien mijn ervaring zou het eerder op de Boxer lijken. En de basis van het ‘distributed power system’ met de Czone output modules waarop alle gebruikers worden aangesloten, tonen overeenkomsten met can nodes. En hij ligt nog steeds op Strand Horst, je bent altijd welkom. gr. Jurjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: