Met man en macht werken aan motorjacht Xanthiona

Gisteren werd er met man en macht gewerkt om ons motorjacht Xanthiona voor woensdagmorgen klaar te hebben voor de tewaterlating. Zondag was ik zelf nog bezig om de aangroeiwerende laag Coppercoat (zie eerder bericht: Xanthiona-ge-coppercoat) licht op te schuren. Tegen donker was ik bij lange na niet klaar, noodgedwongen moest ik maandag een vrije dag nemen om deze fikse klus af te maken. Het onderwaterdeel is ongeveer 100 m2 en die met de hand opschuren kostte me ongeveer 8 uur. Om het koper te aktiveren moest daarna de Coppercoat nog worden afgespoeld met zout: een emmer met flink wat strooizout en smeren maar. Ik ben erg benieuwd of het gaat werken zoals op de website van Coppercoat.com staat en African Cats, de leverancier in Nederland, heeft aangegeven.

Terwijl ik aan de onderkant werkte, werd er binnen door een professioneel isolatiebedrijf in alle ruimtes ca. 5 cm PUR-isolatie gespoten. In de week ervoor was het hele jacht voorbereid en van binnen alles afgeplakt door Marhen Yachting. Letterlijk alles werd afgeplakt. De jongens van het isolatiebedrijf waren erg enthousiast over hun produkt, met deze vorm van isolatie haal je een isolatiewaarde van 2.2. Overigens als je het er nog dikker opspuit levert dat achteraf veel werk op omdat je dan weer delen moet wegsnijden om de betimmering aan te brengen, bovendien gaat de isolatiewaarde daar maar een klein beetje mee omhoog, tot 3.0. Aldus de experts. Foto komt nog.

In de middag kwam men van het schildersbedrijf nog enige lichte aanslag in de grijze lak van de romp weg poetsen. Tussen de bedrijven door had ik nog bij Andringa Reklame en Belettering geregeld dat in de loop van de middag de naam op beide zijden van de boeg en de achterkant werd aangebracht. Ondertussen was Meijer Boot Service bezig met het voorbereiden van het instrumentenpaneel. Al met al genoeg hulp om de Xanthiona zo ver te hebben dat zij (boten schijnen vrouwelijk te zijn) dinsdagavond over de weg naar de haven gaat en daar woensdagmorgen in het water wordt getild.

Ook de slangen ingepakt ter voorbereiding op het spuiten van de isolatie

 

Isolatiebedrijf binnen, ikzelf en schildersbedrijf buiten aan het werk

 

De schipper zelf bezig met het opschuren van de Coppercoat

 1. #1 door Rolf op 27 april 2012 - 17:30

  Wat een ontdekking deze website! Ik sta aan de vooravond van een vergelijkbaar project, en het is echt top hoe jullie alles hebben vastgelegd.
  Zo fijn om niet meer overal het wiel zelf voor uit te hoeven vinden. Dank, dank!

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 29 april 2012 - 07:45

   Hallo Rolf,
   Bedankt voor je reaktie. Leuk dat je ook zo’n project begint. Wat voor een schip ga je bouwen of laat je bouwen? Mijn intentie met het vastleggen van de bouw van het casco door de werf en de afbouw door mijzelf is mede om anderen te informeren en de opgedane kennis te gebruiken. Ga je ook een weblog/website maken om het vast te leggen? Stuur dan te zijner tijd de naam door, dan kan ik ook meelezen. Voorlopig ben ik nog wel 2 jaar bezig met de afbouw is mijn inschatting, dus er zal nog genoeg te lezen zijn.
   Alvast veel succes met je project.
   vr.gr.
   Jurjen

   • #3 door Rolf op 29 april 2012 - 14:18

    Hoi Jurjen,

    Het is geen nieuw casco, maar een bestaand klassiek jacht uit 1962 wat door brand en verwaarlozing feitelijk weer tot een casco gereduceerd is.
    Ik heb het casco net overgenomen en ben zo’n beetje klaar met strippen, schoonmaken en conserveren. Eigenlijk heb ik nu een vrijwel leeg casco met nog wat bruikbare techniek en teakhouten dekken. Het is één van de zeven trawlerjachten die in de zestiger jaren door de Fairmile werf in Berwick Schotland gebouwd zijn. Een klassieke schoonheid van 22x 6 meter, gebouwd om meer dan een mensenleven mee te gaan van een centimeter dik Corten staal. Over de romp hoef ik met dus geen zorgen te maken. De brand en de halfslachtige opknappoging daarna hebben er wel voor gezorgd dat er van de oorspronkelijke indeling nauwelijks meer iets over is. Ik het van het lokale maritieme museum alle tekeningen gekregen, zodat ik zou kunnen kiezen om geheel te gaan restaureren. Gezien de staat van het schip en de ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar heb ik in plaats daarvan ervoor gekozen om het jacht maar geheel opnieuw in te delen en modern uit te rusten. Op zoek naar inspiratie kwam ik jullie weblog tegen, wat één van de best gedocumenteerde afbouwsites is van alles wat ik tot nu toe heb gevonden. Net als jullie is de bedoeling om straks aan boord te gaan wonen en ook steeds grotere reizen te gaan ondernemen. Ook ik denk nog wel een jaar of twee bezig te zijn voor dat ze helemaal af is, met ergens halverwege de mogelijkheid om al aan boord te gaan wonen.Jullie weblog heeft mij ook geïnspireerd om het hele proces in een weblog vast te gaan leggen. Ik heb nog niets online staan, maar wel alles tot nu toe in foto’s en noties vastgelegd. Een extra uitdaging dus. Zodra het eerste deel online gaat laat ik het je meteen weten. Tot die tijd lees ik graag mee, en veel succes met de afbouw.

    Groeten,

    Rolf

 2. #4 door Jurjen Hoekstra op 30 april 2012 - 10:57

  Hallo Rolf,
  Dat is ook een flink project waar je aan begonnen bent. Je zult nog vele uitdagingen tegenkomen en ook vaak je gedachtes nog veranderen. Gisteravond zat ik aan mijn negende ontwerp van het sanitair te werken. De indeling benedendeks is ook al 8 x veranderd. Als je eens in de buurt van Bonn bent moet je eens komen kijken, kunnen we ook wat ervaringen uitwisselen. Veel succes, geef te zijner tijd je weblogadres door, ik ben ook erg benieuwd naar jouw plannen, ideeen en ervaringen.
  gr.
  Jurjen

 3. #5 door Paulien Haar op 26 juni 2012 - 17:13

  Hallo Jurjen,

  Ik ben even benieuwd hoe de purisolatie bevalt. Wij zijn een zeilschip aan het verbouwen en hebben ook het idee gevat om de binnenkant met purschuim te isoleren. Ik ben alleen erg benieuwd naar de ervaring. Wordt de pur netjes aangebracht, werkt het goed, en zijn er geen klachten op lichamelijk gebied, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, omdat Purschuim toch tamelijk giftig is bij plaatsing.

  • #6 door Jurjen Hoekstra op 26 juni 2012 - 22:40

   Hallo Paulien,
   De purisolatie bevalt erg goed in de zin dat het helpt tegen condens, vooral als het schip is gebouwd van staal. Wel moet het nauwkeurig worden aangebracht. Achteraf heb ik toch wel een paar puntjes waarvan ik zeg dat het beter had kunnen worden aangebracht. Ze hebben een paar plekjes gemist en daar heb je dan ook ogenblikkelijk condens. Het bedrijf beweert dat het ook een erg goed thermische isolatie geeft. Afgelopen strenge winter had ik hier enigszins mijn twijfels over, maar ja de binnenkant is ook nog volledig niet betimmerd, dus in combinatie met de betimmering zal het denk ik wel goed zijn. Ik schrok natuurlijk ook even naar aanleiding van de berichtgeving enkele weken geleden in de media, maar voor zover ik het heb begrepen is dat veroorzaakt door een foutieve menging bij het aanbrengen. Ik heb absoluut geen lichamelijke klachten. Na het aanbrengen is het geloof ik beter om enkele dagen niet in het schip te zijn, maar dat kan het bedrijf dat je gaat inhuren voor het aanbrengen ook allemaal vertellen. Ik heb het via MarHen Yachting bij de bouw laten doen. Succes bij de overwegingen.
   Gr. Jurjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: