Condens wordt een probleem op motorjacht Xanthiona

Drup, drup, ging het vorige week op het scherm van mijn laptop. Verbaasd keek ik omhoog, water van het plafond? Hoe kan dat nou? Tijdens de reis naar Oberwinter had ik ook al een keer gemerkt dat er op een koude dag veel water zat op het alumium kozijn van mijn dubbele beglazing. Ook in Oberwinter merkte ik tijdens een koude dag dit weer op en bij nadere inspektie waren ook de alumium patrijspoorten nat van condens.

Wat speurwerk en enige discussies later is het me duidelijk. Het ligt er dus niet aan dat het vochtig is in buiten. Het is juist het vocht in de lucht binnen die neerslaat op staal of alumium op het moment dat er een groot verschil is tussen buiten en binnen en dan vooral als het buiten koud is. Er wordt een zogenaamde koudebrug gevormd. Veel boten hebben hier geen last van omdat ze nauwelijks in het koude seizoen worden gebruikt. Maar ja ga je wonen op een schip, dan heb je hier tijdens de koude dagen veel last van. Zoveel mogelijk voorkomen is het enige wat je kunt doen. Of je moet thermisch geisoleerde ramen plaatsen (had ik dat maar geweten). Thermisch geisoleerde patrijspoorten zijn er niet heb ik gehoord. Overigens is de alumium achterpui vrij van condens, dus die zal wel thermisch geisoleerd zijn.

Bij het inspekteren van de patrijspoorten merkte ik ook dat de spanten die een L-vorm hebben, niet helemaal volgespoten zijn met PUR en ook hier ontstaat enig condens. Het zelfde is er dus aan de hand bij het plafond, vandaar de druppen op mijn laptop. Ook aan het planfond zitten allemaal L-spanten en die zijn niet helemaal volgespoten met PUR. Daar heb ik dus nog flink wat werk aan.

Inmiddels heb ik nu al 3 weken doorgebracht op de boot en ben diverse zaken aan het bekijken. Met name hoe de patrijspoorten moeten worden afgewerkt. Ik kreeg van diverse mensen het advies om daar te beginnen voordat je iets aan de wanden doet. Een idee hoe ik het ga doen heb ik al. Eerst met een laag 9 mm kurk de stalen rand rondom de patrijspoort isoleren en vlak maken met de 1e rand, dan met 18 mm multiplex de (2de) opstaande rand van de patrijspoort wegwerken, dan nog iets verzinnen met gordijnen en/of lamellen. Als laatste de afgewerkte patrijspoort op laten gaan in de rest van de wand.

Waar kan ik 9 mm kurk platen vinden?

Condens op de alumium patrijspoorten

 

9 mm kurk om vlak te komen met 1e rand, daarna 18 mm om vlak met 2de rand te komen

 

Condens aan de binnenkant van de niet goed geisoleerde L-spanten

 1. #1 door Johan op 24 januari 2012 - 21:46

  Hoi Jurjen,
  Ik heb de nieuwe link van kees gekregen zodat il al jouw ervaringen, maar vooral ook uitdagingen weer kan lezen. Tjonge wat is de boot al mooi en wat heb je al veel beleefd. Ik reageer even op je vraag waar je kurk kan vinden. Volgens mij, maar ik weet niet hoe dat in duitsland is, kan je bij elke zaak die houten vloeren verkoopt ook kurk kopen. Meestal is dit 4 of 5 mm dik. Kurk laat zich echter wel heel gemakkelijk verlijmen. Hopelijk heb je hier wat aan.

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 24 januari 2012 - 22:06

   Johan,
   leuk dat je nu ook de Xanthiona weet te vinden. Bedankt voor je advies. De vraag over kurk is een beetje tweerlei (is dat een woord?). Via internet is er inderdaad wel kurk in plaatvorm te vinden, ook in Duitsland wel. Alleen is het vaak 1, 2, 5, of 10 mm. En ik zoek specifiek 9 mm. Maar als dat niet lukt ga ik met 10 mm aan de slag.
   gr.
   Jurjen

 2. #3 door Johan op 25 januari 2012 - 22:17

  je kunt misschien even iets uitproberen. Wanneer je een plaat van 10 mm koopt en dit in een houtzagerij onder een “verdiktebank” gaat leggen. Ik weet alleen niet of dit wil met kurk. (het is het proberen misschien wel waard).

 3. #4 door Henk Bouw op 7 januari 2017 - 10:42

  Hallo Jurjen,
  Ik heb je verhaal gelezen over vocht /condens in de boot in de winter. Ik woon nu ook op de boot en heb ook problemenmet vocht rondom de aluminium ramen. Ik heb ook dubbel glas,maar het aluminium profiel geeft veel problemen met vocht. Vooral als ik ’s ochtends de kachel hoger zet ( kabola kachel,zeer tevreden). Inderdaad de patrijspoorten is enkel glas, zoals je al schreef. De patrijspoorten van mijn boot zijn van brons, maar ook veel condens en nu gaat het rondom de patrijspoorten schimmelen, het wordt zwart. Nu heb ik ook een patrijspoortevreden in de doucheruimte en daar zijn de wanden behandeld met epoxy en daar geen last van schimmel /zwarte rand rondom de patrijspoort. Verder heb ik de boot ook laten peur schuimen.
  Ik wil nu om de andere patrijspoorten in de slaapkamer ook gaan werken met epoxy, kit en een afdek plaat, die goed behandeld is met lak of epoxy.
  Hoe is het met jou gegaan met je patrijspoorten, waarover je schrijft, het is al wel weer ruim 5 jaar geleden, maar ik zag het in eens? Kun je er iets over je ervaring vertellen en heb je nog suggesties voor mij hoe ik het aan kan pakken en/ of waar ik rekening mee moet houden?
  Ik hoor nog van je
  Alvast bedankt,

  • #5 door Jurjen Hoekstra op 7 januari 2017 - 13:10

   Hallo Henk,
   Het condens rondom de patrijspoorten heb ik opgelost door het frame zoveel mogelijk weg te werken met kurk, daarop multiplex en voor een deel met PUR ingesloten. Op die manier blijft er een minimaal randje aluminium over en het kleine beetje condens wat daarop komt, lost in de loop van de dag op. Ik stuur je separaat wat foto’s die dat duidelijk maken.

   Rondom de grote ramen heb ik min of meer hetzelfde gedaan, behalve dat ik daar het aluminium frame volledig heb weggewerkt. Ook hiervan stuur ik je separaat wat fotos.

   Ik weet niet waar je boot ligt, of waar je woont, maar kom anders een keer kijken op de Xanthiona, hij ligt bij strand Horst. Stuur maar een mailtje vooraf.

   succes,
   vr.gr.
   Jurjen

 4. #6 door Henk Bouw op 9 januari 2017 - 20:47

  Hallo jurjen,
  Ik weet niet of je morgen 10 januari aanwezig bent in de boot, want ik ga mijn moeder bezoeken,die verpleegd wordt in Harderwijk. Ik kom dan langs strand Horst. Ik hoor nog van je of het uitkomst en anders maken we later een afspraak. GEGROET

 5. #7 door Jurjen Hoekstra op 10 januari 2017 - 13:56

  Hallo Henk,
  Geef me iets meer reaktietijd. Heb je mijn emails ontvangen? Stuur maar een berichtje naar prive mail. Momenteel werk ik weer, maandags komt altijd wel goed uit.
  gr. Jurjen

 1. EPS, XPS, PUR of PIR voor motorjacht Xanthiona? « Xanthiona
 2. “Begin met de patrijspoorten” was het advies voor motorjacht Xanthiona « Xanthiona
 3. Ventilatie gekoppeld aan huisautomatisering op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: