Een aantal malen is het probleem van condens en ventilatie al ter sprake gekomen op dit weblog over motorjacht Xanthiona, zie berichten Voorkomen van condens en Condens wordt een probleem. Eerder had ik het idee om geforceerd lucht van buiten naar binnen te blazen via een ‘fancoil’. Deze bestond uit een warmtewisselaar aangesloten op de centrale verwarming en een flinke ventilator. Op deze manier komt er wel verse lucht binnen, maar of je ook daadwerkelijk de condens kwijt bent is maar de vraag. Het apparaat maakte ook nogal veel herrie, dus ik zocht iets anders.
Afzuigen van ‘vervuilde’ lucht en condens leek me beter, maar dan zuig je in principe ook je warmte van binnen mee naar buiten, een verspilling van energie. Dit leidde tot de gedachte om een warmte-terugwin-installatie (WTW) te installeren. Zo’n apparaat gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Na meer dan een jaar zoeken, nadenken, installatiehandleidingen lezen en allerlei websites bezoeken, heb ik gekozen voor een compacte unit van Zehnder, de WHR918. Deze WTW heeft een rendement van 94 %, is zuinig en erg stil.
Het idee is om de WTW te koppelen aan het (KNX) huisautomatiseringssyteem. Het licht in de badkamer/toilet gaat aan via een sensor en de bedoeling is om ook direct de WTW in stand 2 of 3 te zetten zodra iemand de badkamer in gaat. Zolang er beweging is blijft het licht branden en de WTW in verhoogde stand ventileren. Als er geen beweging meer is gaat bijvoorbeeld het licht na 30 seconden uit en blijft de WTW, afhankelijk van hoe je het programmeert, nog 15 of 20 minuten doordraaien totdat alle vocht/condens van het douchen of de luchtjes weg zijn.
Het apparaat staat inmiddels op zijn plek en wacht op aansluiting. In eerste instantie had ik bedacht om de lucht van de badkamer beneden en de achterste en voorste slaapkamer af te zuigen. Met name voor de badkamer/dag toilet is dit belangrijk in verband met vocht van het douchen en eventuele luchtjes van het toilet. Ook verwacht ik eigenlijk dat de voorste en achterste slaapkamer het minst worden geventileerd en dat de kans op condens/vocht groot is. De toevoer van verse lucht zou dan beneden in de hal zijn en naar de woonkamer/salon. Op zich zou er dan circulatie van de lucht moeten ontstaan. Wel had ik bedenkingen of de slaapkamers voldoende worden geventileerd omdat de afzuiging om de hoek van de deur zit en de verse lucht onder een kier onder de deur naar binnen komt, de lucht legt dus maar een korte weg af.
Op het internet lees ik dat er allerlei bouwbesluiten zijn en dat in principe verse lucht niet afgezogen, maar altijd aangevoerd moet worden in een slaapkamer. Na enig puzzelen denk ik dat het beter is om inderdaad verse lucht toe te voeren aan de slaapkamers en woonkamer en dat dan lucht vanuit de badkamer en de hal worden afgezogen. Voor de circulatie van lucht lijkt me het ook beter, je krijgt een betere verloop van de lucht van boven (woonkamer) naar beneden richting de hal. Ik geloof ook dat als je de verse lucht een slaapkamer binnen blaast, dat het dan beter in alle hoeken komt en dat er beter geventileerd wordt.
Nu nog uitzoeken hoe het precies zit met de perilex aansluiting. Het idee is om de WTW continu te laten draaien (perilex aansluiting L3) en dan stand 2 en 3 (perilex aansluiting M/L2 en H/L3) via het huisautomatiseringsysteem in te schakelen. Ik denk dat ik stand 3 gebruik voor het ventileren van de badkamer (ca. 15-20 minuten) en stand 2 gebruik in het geval ik denk dat het vochtig is in de boot en ik handmatig via het touchscreen deze stand wil in schakelen. Ook kunnen er luchtvochtheidssensors op het huisautomatiseringssysteem worden aangesloten, die er dan voor zorgen dat automatisch de WTW in een hogere stand gaat totdat een bepaald lager niveau van luchtvochtigheid wordt bereikt.
Ik ben wel benieuwd hoe het gaat met de warmte in de slaapkamers. Als ik ’s winters namelijk de verwarming in deze kamers op laag houdt, dan zal waarschijnlijk door de WTW verse en enigszins verwarmde lucht de slaapkamers in worden geblazen en zal vermoedelijk de temperatuur daar stijgen. Hoeveel is nog te bezien.