EPS, XPS, PUR of PIR voor motorjacht Xanthiona?

EPS, XPS, PUR en PIR zijn aanduidingen van bepaalde types isolatiemateriaal. Wat ze betekenen en wat het verschil is las ik deze week op het internet toen ik mij aan het verdiepen was hoe ik extra isolatie aan kan brengen achter de zij-wanden en in de tussenwanden. Ons casco motorjacht is aan de binnenkant voorzien van ca. 5 cm PUR isolatie. Dat beschermt het staal aan de binnenkant tegen condensvorming. Condensvorming ontstaat doordat de luchtvochtigheid in het schip groot is en dit condenseert op staal als er een groot verschil is tussen de temperatuur aan de binnenzijde en de buitenzijde. Ik schreef hier al eens eerder wat over: Condens wordt een probleem. De tussenruimte tussen de laag PUR en de binnenwand is groot genoeg om nog wat extra isolatie aan te brengen, ook al kreeg ik daar tijdens Boot Holland negatieve adviezen over.

Afgelopen week trof ik bij een bouwbedrijf in Bonn aardig isolatiemateriaal aan, dat zo op het eerste oog geschikt leek om te gebruiken en het was vooral niet zo duur. Op het pak stond de aanduiding XPS en brandwerendheid: Euroklasse 3. Via het internet las ik ’s avonds de verschillen tussen EPS, XPS, PUR en PIR en wat de betekenis is van de verschillende brandwerendheid klasses. Conclusie: achter de houten binnenwanden lijken me geen van de 4 geschikt vanwege de lage brandwerendheid en vrijkomende rook of giftige gassen. PIR heeft de hoogste brandwerendheid, maar wil je zo veilig mogelijk zijn, dan is steenwol beter. Dat is niet brandbaar. De 4 isolatiematerialen zijn erg geschikt om onder een betonnen vloer te leggen of om in combinatie met een ander goed brandwerend materiaal gebruikt te worden die het isolatiemateriaal dan afdekt. In deze PDF kun je meer lezen over de verschillende isolatiematerialen: Isolatie algemeen. Lees hier meer over brandveiligheid van wanden en plafonds: www.ecophon.com/Brandveiligheid

Op weg naar Amersfoort heb ik bij een adresje op vrijdag een pak steenwol gekocht om komende week eens te kijken hoe ik dat het beste kan wegwerken achter de wand. Belangrijk is dat er nog wel een spouw overblijft. Nadeel van steenwol is dat het wel wat vocht op kan nemen. Ik zou dan moeten overwegen om een dampwerende laag over het steenwol aan te brengen en dan pas de binnenwand.

Een indicatie van verschillende steenwol materialen: rockwool-steenwol-isolatiemateriaal

 1. #1 door Stefan op 1 mei 2012 - 20:16

  Beste,

  vandag was ik onderweg naar Koblenz en heb in Oberwinter een leuke jacht gezien. De Xanthiona…

  En Google heft mij deze blog gelinkt.

  Echt leuke yacht !

  Stefan, Bonn

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 1 mei 2012 - 22:18

   Hallo Stefan,

   Bedankt voor je reaktie. Vaar je zelf ook of is het alleen interesse? Voorlopig is de Xanthiona nog niet klaar, maar vanaf volgend jaar zomer hoop ik zo ver te zijn dat er af en toe eens bezoekers kunnen komen kijken. Geef dan maar eens een seintje als je wilt komen kijken.
   gr.
   Jurjen

 2. #3 door Nico op 7 mei 2012 - 18:42

  Beste Jurjen.
  Zelf heb ik ook een boot gebouwd en betimmerd. 20x5x1.50. Ook een bouwpakket van Almarine maar een eigen ontwerp.
  Wat condens betreft. Als er geen vocht in de boot is is er ook geen condens. Is er wel vocht! bv. water onderin. Dan codenseerd dit water tegen de huid of ramen van het schip tijdens temperatuurverschillen.
  Goed ventileren is belangrijk.
  Ik heb 10cm steenwol direkt tegen de huid van het schip en onder de waterlijn niets!
  Mijn schip is nu 5 jaar klaar en ligt nu ook 5 jaar in het water zomer en winter.
  In de winter staat de kachel op 8 graden en beneden blijven de ramen op een kier staan.
  De enige condens die ik hebt ontstaat tegen de alluminiumlijsten van de dubbelen beglazing van de bovenbouw. Verder blijven de kussen en bedden in de boot en blijven goed droog. De boot is zodoende altijd vaarklaar.
  Hopenlijk heb je wat aan deze tips.
  Nog veel succes met de verdere afbouw van de boot.
  Nico

  • #4 door Jurjen Hoekstra op 7 mei 2012 - 20:22

   Hallo Nico,
   Bedankt voor je waardevolle tips. Je hebt gelijk dat als er geen vocht in de boot is, dat er dan geen condens ontstaat. Ik zit daarom o.a. ook aan iets te denken dat de lucht ontvochtigt. Ik heb nu ook een los ontvochtigingsapparaat dat ik af en toe wel eens aanzet. De Xanthiona is aan de binnenkant voorzien van ca. 5 cm PUR (gespoten), dus dat voorkomt al heel veel condens. Echter zoals je ook al stelt dat bij de alumiiumlijsten van de dubbele ramen dit nog wel voorkomt, dit is bij mij ook zo. Doordat de L-profielen niet helemaal accuraat zijn vol gespoten met PUR onstaat daar ook wat condens, maar dat kan ik oplossen door dit verder vol te spuiten met PUR. Rondom het aluminium frame van de patrijspoorten ontstaat ook wat condens, dit ga ik deels voorkomen door een deel van de aluminiumlijsten af te dekken met kurk. Een motorbootvarende collega adviseerde om ’s winters aan de buitenkant een soort voorzetraampje voor de patrijspoorten te plaatsen, dat voorkomt ook condens. Ook hou ik ’s winters de kachel op minstens 10 graden.
   vr.gr.
   Jurjen

 1. Gedeeltelijke vloerisolatie voor motorjacht Xanthiona « Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: