“Begin met de patrijspoorten” was het advies voor motorjacht Xanthiona

“Begin met de patrijspoorten, als je dat niet doet wordt het later heel erg moeilijk om de patrijspoorten netjes te integreren met je binnenwand” vertelde een collega zelf-een-casco-afbouwer. Ik had de patrijspoorten en de mogelijke afwerking al eens flink bestudeerd afgelopen winter toen ik last kreeg van condensvorming op de aluminium rand van de patrijspoort, zie condens-wordt-een-probleem. Omdat ik binnenkort aan de afwerking van de wanden wil beginnen, heb ik afgelopen week een patrijspoort van vrij gemaakt en geexperimenteerd met een vierkante of toch liever een ovale afwerking. Op de onderstaande foto kun je de vierkante afwerking zien en ik geloof dat ik ovaal mooier vind. Vervolgens heb ik er nog eens 2 uur naar zitten te staren, onderbroken door af en toe wat meten, weer een ander latje er langs, nog een ander idee uitwerken en toen heb ik het maar even zo gelaten. Later die week  realiseerde ik me dat ik in de beredenering de dikte van de latten waar de wanden op afgetimmerd worden was vergeten en dat ik ook nog ruimte wil laten voor jaloezien. Ik had in gedachten van die aardige dag-nacht jaloezien, die je en naar boven en naar beneden weg kunt halen, maar dan moet je met spandraden werken. Die zitten dan voor de patrijspoort en dan kan ie niet open. Dus ik geloof dat een dag-nacht jaloezie dan nog wel kan (zg. Top-down), maar dan kan ie niet naar beneden worden weggehaald. Ik lees net dat er ook 16 mm jaloezien zijn, ook erg interessant. Een bekende farikant voor jaloezien voor jachten: oceanair.co.uk.

Overigens liep ik tegen 4 problemen aan met de patrijspoorten. De eerste heb ik al genoemd: condensvorming. Op de foto zie je dat de patrijspoort teveel naar links in het vlak is gelast, daardoor is er aan de linkerzijde maar weinig ruimte om iets met een rand te doen want dan zit je al tegen het spant. Hetzelfde geldt eigenlijk voor boven ook, de patrijspoort zit te hoog in het vlak gelast. De bovenrand van de patrijspoort komt straks gelijk met de onderkant van het plafond, of erger het plafond komt mogelijk lager uit dan de bovenrand van de patrijspoort. Probleem nr 4 was de slechte afwerking van de PUR-isolotie rondom de stalen rand waar de patrijspoort is ingelast (wordt nu verborgen op de foto door het kurk). Nu moet ik bij alle patrijspoorten de PUR eerst weg snijden en dan opnieuw en beter aanbrengen. Een stuk extra werk.

Om het condens tegen de gaan wordt er eerst 10 mm kurk geplakt op het staal waar de patrijspoort is ingelast. Daarna komt er 15 mm multiplex bovenop (ovaal) en daarmee verdwijnt de rand waarmee de patrijspoort is vastgeschroefd.  Je houdt dan alleen nog een klein randje van ca 2 mm aluminum over en dat zal dan nog steeds een klein beetje condens geven, maar hopelijk kan ik daar dan mee leven of dat later nog eens oplossen. Op het 15 mm multiplex komt dan nog een keer 15 mm multiplex. Dan moet er voldoende ruimte worden gemaakt om de jaloezie voor het geheel op en neer te laten gaan, maar wel in een soort koof achter de 15 mm binnenwand. Komende week ga ik dat eens allemaal uitproberen. Voor de afwerking van die 2 x 15 mm multiplex op elkaar heb ik een hele aardige kantfolie gezien, zodat het er strak afgewerkt kan worden.

Hoe werk je een patrijspoort af?

Top-down, zonder spandraden

  1. Het vervolg van de patrijspoorten op motorjacht Xanthiona « Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: