Aanpassing zwart water tank motorjacht Xanthiona

De afgelopen maand was ik bezig met het aanbrengen van de vloerdelen in het voorste deel van ons motorjacht Xanthiona en realiseerde me dat voordat ik de boel definitief dicht maak ook alle leidingen in de definitieve vorm onder de vloer moeten liggen. Ook alle leidingen voor het sanitair. Ik was echter niet tevreden over de manier van het aanbrengen van de zwart water tanks. In eerste instantie wilde ik ca. 1000 ltr voor het zwart water en met een grote tank van 650 ltr gekoppeld aan een kleinere van 250 ltr zat ik met 900 ltr totaal dicht in de buurt van de wens. Echter de aansluitingen van de tanks zitten aan de onderkant, dat betekent dus dat er altijd zwart water in een deel van de slangen staat. Geen goede oplossing dus. Ook lijkt me achteraf 650 ltr voor zwart water genoeg, dan is ook de koppeling met slang naar de 2de (kleinere) tank niet nodig. Ik wil de aansluiting voor het leeg zuigen van de tank aan de bovenzijde van de tank met een standpijpje. Als de tank dan leeg gezogen is, dan zakt een eventueel restant terug in de tank en staat er nooit zwart water in de slang. Bovendien kan de slang nu zo worden aangebracht dat ik er eventueel ooit bij kan.

Door het afkoppelen van de kleine zwart water tank van de grote, had deze toch geen functie meer en daarom vorm ik deze nu om naar een grijs water tank. Met een dompelpomp wordt deze nu leegezogen. Eerder schreef ik nog dat ik de afvoerpomp voor grijs water onder de vloer wilde aanbrengen (Begin van de vloeren), maar dat is toch wat krap en de loop van de leidingen wordt erg moeilijk. Ik heb nu een afvoerpomp over, iemand belangstelling?

Inmiddels heb ik 2 inspectieluiken laten maken die ik in elke tank ga aanbrengen. Grote probleem is om de aansluitingen die onder aan de tanks zitten te dichten. Bij de kleine tank lukt dat misschien via de buitenkant, maar de ruimte is erg krap om er bij te kunnen. Bij de grote tank zal dit via de binnenkant moeten. Op onderstaande foto zie je bij de kleine tank de aansluiting binnen in net zitten, als het niet anders kan, moet het bij die kleine ook via de binnenkant worden afgedicht. De dompelpomp staat al klaar. De leidingen naar de grijs water tank worden allen van PVC evenals 1 van de afvoeren van de zwart water tank die naar de standpijp in de motorruimte gaat.

In het 2de deel van het voorschip heb ik inmiddels naast de tanks ook alles geschilderd en de aanvullende leidingen voor het water aangebracht. De CV-leidingen voor de extra radiatoren moet ik nog aanbrengen voordat de vloer dicht gaat. Op de tekening zie je het zoveelste herziene concept van het sanitair.

Ombouw van zwart naar grijs

Meer schilderwerk, meer leidingen

 

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: