Voorkomen van condens op motorjacht Xanthiona

In het vorige bericht schreef ik al over het idee hoe condens kan worden voorkomen. Nu volgen wat meer details.

Er is aardig wat discussie en onderzoek aan vooraf gegaan, voordat het uiteindelijke idee over verse lucht en het voorkomen van nare geurtjes is ontstaan. Overigens speelde het wel of niet plaatsen van een airconditioning systeem hier in mee. Immers als je een airconditioning systeem aanbrengt met luchtslangen dan kun je dat systeem ook gebruiken om lucht te ontvochtingen en lucht te verversen.

De nadelen van een airco zijn vooral de complexiteit en de kosten. Ook bleek het afgelopen zomer bij overdag 35-37 graden boven (woonkamer/keuken) wel flink warm te zijn, maar het was nog wel draaglijk. En wie gaat nou zomers met de deuren dicht binnen zitten? Als het mooi weer is zit je lekker in buiten, een beetje in de schaduw met een beetje wind erbij. Het verschil tussen binnen met de airco (20 graden) aan en dan naar buiten (35 graden) is dan ook veel te groot. Beneden in het schip was het bij die flinke temperaturen, in de slaapkamers goed te doen, temperatuur was ongeveer 20-22 graden, eigenlijk dus geen airco nodig. Een airco installeren vind ik vanwege de net genoemde ervaring niet zinvol. Mede omdat zoiets een complex en duur systeem is, investeer ik liever in proberen de zon buiten te houden en ervoor te zorgen dat de temperatuur in de boot niet te hoog op loopt. Hier heb ik wel wat ideeën over, dat komt nog wel eens in een later bericht. Er is genoeg te lezen op het internet over airco systemen op jachten, dus daar ga ik verder niet op in.

Er komt dus geen airco op de Xanthiona, hoe kom je dan toch aan frisse lucht en voorkom je condens en nare geurtjes op het schip? Ik heb overwogen om een systeem te installeren dat de lucht afzuigt en dan via bepaalde openingen weer frisse lucht van buiten toe laat. Wel was ik bezorgd dat je zeker in een koude periode te veel warme lucht weg trekt en dus onnodig moet stoken om de boel warm te houden. Een heel aardig systeem dat zorgt voor frisse lucht in het hele schip is van Yachtmate, het clean-air-flo-venting-system. Als je dit systeem in detail bekijkt, kun je dit ook realiseren met een goede ‘huis’ ventilator en wat slangen. Blijft mijn zorg over dat je dan nog steeds de warmte afvoert.

Na wat discussie met mijn motorboot varende collega is het idee ontstaan om lucht van buiten naar binnen te blazen. Via een fancoil wordt verse lucht aangezogen. De lucht gaat door de fancoil die is  opgenomen in het circuit van de centrale verwarming en de lucht wordt dan gedroogd en verwarmd en daarna de boot ingeblazen. De fancoil heeft 4 uitgangen, waarschijnlijk ga ik alleen vanuit de beneden verdieping van het schip de verse lucht verspreiden, immers hier zal het relatief gezien waarschijnlijk het vochtigst zijn en de lucht het minst worden ververst. Boven, woonkamer en keuken, zal de lucht regelmatig worden ververst door openstaande of opengaande deur en de afzuiging in de keuken. De fancoil beneden verspreid de lucht naar bijvoorbeeld de achterkajuit, de 2 gastenkamers en de gangen. Door de overdruk en de luchtbeweging die ontstaat zal de lucht zich naar de rest van het schip verspreiden en via ventilatieroosters en andere openingen naar buiten gaan.

In de beide badkamers komt wel afzuiging van vochtige lucht. De 2afzuigventilatoren van de badkamers worden aangesloten op het homeautomation systeem voor de verlichting en zal via de sensoren van de verlichting mee aangaan als iemand de badkamers in gaat. Via een in te stellen tijd  in het homeautomation systeem, gaan ze dan na verloop van tijd weer uit. De fancoil wordt ook aangesloten op het homeautomation systeem, zodat deze geprogrammeerd kan worden om bepaalde uren verse en droge lucht aan te voeren.

Het was overigens moeilijk om een compacte fancoil te vinden. Uiteindelijk is dat gelukt bij Aquafax.co.uk. Deze Passad M108 wordt overigens ook geleverd door Allpa, maar ik heb hem gekocht via Marinemegastore.com in de UK.

Passad M108 fancoil

De Passad M108 fancoil moet nog worden aangesloten

  1. Ventilatie gekoppeld aan huisautomatisering op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: