Verdere aanpassing electrisch concept motorjacht Xanthiona

Al weer een jaar geleden schreef ik over de aanpassing van het bedachte concept voor de elektriciteit op ons motorjacht Xanthiona Link naar vereenvoudiging-en-aanpassing-electrisch-schema. Het enige nadeel wat nog in het concept zat was dat er niet voldoende redundantie in zat. Het laden van de service accu’s en het omvormen van 24 V naar 230 V was gebaseerd op slechts 1 Victron Quattro van 8000 W. Als die dus stuk gaat, zit je zonder 230 V en worden de service accu’s niet meer geladen.

Op zoek naar een tijdelijke oplossing om in ieder geval deze zomer wat stroom te hebben als we voor de 1e keer met de Xanthiona op vakantie willen, liep ik tegen een geschikt Victron Mulitiplus van 3000 W aan. Samen met mijn motorbootvarende collega (en technisch expert) ontstond het idee om deze niet alleen tijdelijk te gebruiken, maar als definitieve oplossing om zo alleen het ‘huis’ gedeelte van de apparatuur (de lichte gebruikers) van 230 V te voorzien tijdens het varen. Ik kan dan koffiezetten, toilet doorspoelen, douchen, de led verlichting kan aan en ik kan een eitje bakken op het 2-pits inductie plaatje.

Door later er een zwaardere Victron Multiplus van 5000 W bij te zetten voor de zware gebruikers (oven, vaatwasser, combi was-droger,  3-in-1 boiler, 2de 2 pits inductiekookplaat) ontstaat er redundantie. Deze zware gebruikers, aangesloten op een aparte groepenkast, zijn alleen te gebruiken als er walstroom is of de generator is opgestart. Is er 1 van de 2 Victrons stuk, dan kan ik altijd een deel van de apparatuur omstekkeren als het moet.

Uitsnede uit het verder aangepaste electrisch concept, nu met redundantie

Uitsnede uit het verder aangepaste electrisch concept, nu met redundantie

Volledig aangepast basis concept van 230 V electriciteit

Volledig aangepast basis concept van 230 V electriciteit

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: