Vereenvoudiging en aanpassing electrisch schema motorjacht Xanthiona

Het afgelopen weekend heb ik me nog eens herbezonnen op het eerder bedachte electrische schema voor ons motorjacht Xanthiona. In het ontwerp voor het 230 Volts deel is weinig veranderd. Uitgangspunt is nog steeds: alles huishoudelijk op 230 V, inclusief toilet, afvoer grijs/zwart water en CV.

Voor het 24 Volts deel heb ik het eerder ontworpen schema anders opgezet.  In principe wil ik het electrisch schema zo eenvoudig mogelijk hebben, zonder al te veel kabels en componenten. Een reden om eerder al te kiezen voor een ‘distributed power’ systeem van Bep Marine, het Czone (zie motorjacht Xanthiona digitaal). Nu is er een scheiding aangebracht tussen datgene wat je nodig hebt om veilig te varen en te sturen en het overige. Gaat er wat mis dan moet je ten alle tijde veilig kunnen blijven varen en eventueel storing zoeken. Dit betekent dat de electrische motor/gashandel, roerstandaanwijzer, de boeg- en hekschroef en de joystick voor de binnenbesturing op de startaccu’s zijn aangesloten met 1 (electrische) hoofdschakelaar. Als extra veiligheid bediening alleen mogelijk nadat contactslot van motor is aangezet.

Voor alle navigatie-apparatuur leek ik eerst aardig op weg om het schema eenvoudiger te maken. Ik heb o.a. bijna alle schakelaars er uit gegooid en ga het meeste aan/uit zetten via de beeldschermen. Ik gebruik dus het Czone (op basis van NMEA 2000) systeem, maar realiseerde me ook dat er vele dagen zijn dat ik niet vaar, maar wel de stand van alle tanks (drinkwater, zwartwater, diesel en gasolie) wil weten zonder het hele systeem aan te zetten. Ook handig als je altijd kunt zien wat je accu’s doen en of je nog walstroom hebt. Om te voorkomen dat je de meters dubbel uitvoert (analoog en digitaal via Czone), sluit ik nu een deel van het Czone netwerk rechtsreeks aan op de serviceaccu zonder tussenkomst van een hoofdschakelaar. Dit deel wordt gescheiden van de rest via een netwerkbrug. Ook de bediening en uitlezing van de Victron Quattro omvormer/lader verloopt via dit deel en wordt samen met de stand van de tanks op een aanraak-beeldscherm weergegeven.

Het overige krijgt de 24 V via een electrische hoofdschakelaar vanaf de serviceaccu. Hier breng ik nog weer een scheiding aan in het netwerk tussen datgene wat nodig is om de apparatuur aan/uit te zetten en het deel wat nodig is om navigatie-informatie uit te wisselen. Ook hier een netwerkbrug. Ook kies ik bijvoorbeeld voor een NMEA 2000 GPS, AIS, dieptemeter, etc. Dit scheelt deels wat kabels. Echter bij de bestudering van alle installatiehandleiding afgelopen weekend kwam ik er achter dat er toch ook weer apparatuur is die een eigen voeding nodig heeft, zoals de marifoon, structurescan, autopilot computer, etc. Tevens bleek dat bepaalde Simrad apparatuur via Ethernet en SimNet op het Simrad NSS scherm moet worden aangesloten. Al met al werd het schema minder eenvoudig dan gehoopt, maar op dit moment ben ik er wel zo’n beetje uit. Nu weet ik ook wat ik aan Czone spullen moet bestellen. Overigens als ik bijvoorbeeld kies om geen structure scan van Simrad op te nemen maar een gewone NMEA 2000 dieptemeter, dan vervalt de voedingskabel en ook een ethernetkabel, het kan dus nog eenvoudiger. De keus voor de RF25 roerstandaanwijzer is ook vanwege de NMEA 2000 nu kan die in de motorruimte op het netwerk worden aangesloten en hoeft de kabel niet met het Simrad NSS beeldscherm te worden verbonden. De AIS heeft overigens wel apart ook weer voeding nodig (24 V).

Voor het ontwerp van het NMEA2000 deel heb ik de richtlijn van Maretron gebruikt: Maretron Network Installation Guide. Voor aanvullend advies kun je ook op de Maretron website kijken maretron.com. Maretron stelt een gratis ontwerp programma beschikbaar dat een enorme goeie hulp biedt bij het maken van je eigen NMEA2000 schema.

Zie hieronder voor het schema van het netwerk deel. Hier een link naar de engelse versie: NMEA2000 network diagram 14 Almarine 1700 english. Als iemand nog advies heeft, dan hoor ik het graag.

Schema NMEA2000 - 24 V navigatiedeel motorjacht Xanthiona

Schema NMEA2000 – 24 V navigatiedeel motorjacht Xanthiona

  1. Vorderingen aan het elektrisch van motorjacht Xanthiona | Xanthiona
  2. Verdere aanpassing electrisch concept motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: